Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Avatar photo
Şükran ŞENSÖZEN

Sosyolog Şükran Şensözen: İnsana en çok yakışan elbise merhamet!

Bir insana en çok yakışan elbise merhamettir.

Tüm dünya üzerinde mikrodan makroya Tüm insanlığın merhamet ve vicdan sınavından geçtiği zaman dilimindeyiz her birimiz yapılan haksızlıklara Gazze’deki insanlık dramına öldürülen masum yavrulara isyan halindeyiz. Oysa ki her inançta her kutsal kitapta mutlak surette olan vicdanı ve merhameti insanoğlu olarak her asırda her peygamberle birlikte uyarılmamıza rağmen gereken dersi alamadığımızın bir göstergesidir bu insanlık dramı.

Zira merhamet Allah’ın Rahman isminin yansımasıdır. Yüce Allah sınırsız ve sonsuz rahmet ve merhamet sahibi anlamında, Rahman ve Rahim olandır.

Merhamet yahudi komşusunu hastayken ziyarete giden Hz Muhammed s.a.v. ahlakıdır.

Merhamet, esirgemek, acımak, insaflı davranmaktır;Kalp inceliği ve gönül yumuşaklığıdır, yaratılan her canlıya karşı duyarlı olmaktır merhamet bir öksüzün bir yetimin başını şefkatle okşamaktır, yolda kalmışa, dara düşene yardımcı olmaktır, aç ve açıkta olan ihtiyaç sahibi ile lokmamızı paylaşmaktır.

Merhamet kalpleri kin öfke ve intikam gibi hastalıklı duygulardan arındırmaktadır. Gönülleri sevgi, saygı ve affetmenin güzelliğiyle tezyin etmektir.

Tüm dinlerin ve inanışların ana unsurudur sevgi ve merhamet …

Merhamet belki de dünyadaki en güzel en erdemli duygudur, o eksik olduğunda insanların kalpleri katılaşır ve birbirlerinden uzaklaşırlar, oysa tüm yaraların iyileşmesi tamamen merhamet ve sevgiye bağlıdır çünkü merhamet insanı yumuşak kalpli olmasına sebep olur.Bu yüzdendir ki merhamet kelimesi anne sevgisini Rahman olanın eşsiz sevgisini çağrıştırır rahmanın merhametindendir annede olan merhamet İçinde bulunduğumuz şu dönemlerde insanların birbirine ve tüm canlılara karşı olan tahammülsüzlüğünün arttığı bir dönemdir ,bu dönemde merhamet ve sevgi duygusuna her zaman olduğundan çok daha fazla ihtiyacımız var etrafımızda olsun sosyal medyada haberlerde o kadar çok şiddet olaylarına şahitlik ediyoruz ki hayvanlara insanlara çocuklara kadınlara gösterilen birçok zulme şahit oluyoruz. Bugün insanlık şefkat ve merhamete vicdan ve hakkaniyete her zamankinden daha fazla muhtaçtır, dünyanın bambaşka köşelerinde sayısız masum insan merhametsizliğin kıskacında kıvranmakta zulüm ve şiddete maruz kalmaktadır. Bu vicdansızlık ve insafsızlıktan sadece insanlar değil diğer bütün canlılar ve geleceğimiz de zarar görmektedir. Tüm bunlar merhametsizliğin ciddi boyutlara ulaştığının insanın insan olma, bu kâinata halife olarak gönderilme erdemini yitirdiğini göstermektedir. Üzülerek söylüyorum ki modern çağda teknoloji adına dijitallik adına zamansal ve mekansal anlamda her şey gelişti,değişti lakin bu gelişmelerle birlikte merhamet duygusu da kalplerimizde maalesef bir o kadar azaldı. 

Tüm bu merhametsizlik ve sevgisizliğin kaynaklandığı nedenleri bulmak, bu merhametsizlik iyi sevgisizliği ortadan kaldırmanın önlemenin yollarını bulmak gerekiyor. Öncelikli olarak merhametin ve sevginin ilk öğrenebileceği yer aile kurumudur. Aile çocuğun sevgi, ilgi, şefkat, merhamet gibi ihtiyaçlarını karşılama ve çocuğa bu konuda rol model olma konusunda son derece önemlidir, bu konuda gereken hassasiyeti göstermelidir. Keza okullarda çocuklara sevgi merhamet gibi duyguların aşılanması oldukça önemlidir. Daha geniş pencereden bakacak olursak her birey

sevgiyi, empatiyi, merhameti, vicdanıyla topluma küçükten büyüğe ulaşacak ölçekte sevgi enerjisinin tüm dünyaya yayılmasında çok önemli rolü oynamaktadır

Sadece benim merhametli olmamla, sadece benim değişmem ile, sadece benim verdiğim tepkiyle ne

değişecek ki dememeliyiz. İyilikte ,kötülükte, sevgi de, merhameti her şey bulaşıcıdır şu koskoca

evrende.

Tıpkı kuantumsal bir döngü gibi sen değiştiğinde ailen değişir, sen değiştiğinde arkadaşların değişir,

sen değiştiğinde çevren değişir, sen değiştiğinde semtin değişir, sen değiştiğinde şehrin ,ülken değişir

sen değiştiğinde dünya değişir.

Her şeyi bir kararla ve bir adımla başlar.

Merhamet insanoğluna en yakışan kıyafeti herkes giysin en güzel şekilde,

Dünyayı huzur, barış, merhamet kuşatsın!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ