Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Avatar photo
Şükran ŞENSÖZEN

Akraba evlilikleri!

Gelenekçi toplum yapısında görülen ve dünya üzerinde ortalama %12-13 oranında akraba evliliği bulunmasına karşın Türkiye’de bu oran yaklaşık olarak iki katına çıkmaktadır. Akraba evliliklerindeki tıbbi olarak en ciddi sorun fetal sakatlıklarla karşılaşılma riskidir.

Gelenekçi yapıya sahip toplumlarda görülen ve Türkiye’degeçmişte yaygın olan akraba evliliği, son yıllarda ise azalmaya başladı sanayileşme  kentleşmenin hızlandırdığı modernleşmenin etkisiyle değişen düşünce yapısına bağlı olarak azalan akraba evlilik Türkiye İstatistik Kurumuverilerine şöyle yansıdı;

2010 yılında yapılan resmi evliliklerin %5,9’unun akraba evliliği olduğu ülkemizde bu oran sonraki yıllarda düşüş göstererek 2023 yılında %3,2’ye geriledi.Akraba evliliği son 14 yılda %48 azalarak toplamda 34.564 ten 18.026 ya düştü.Türkiye’de 2010 yılından günümüze kadar son 14 yılda bu oranda yaklaşık %50 azaldı.

Türkiye genelinde  Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre akraba evliliklerinin en fazla olduğu il %17, 7 ile Urfa oldu.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ