Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Avatar photo
Şükran ŞENSÖZEN

İkili İlişkilerde Çocuk Adamlar “Peter Pan Sendromu”

Büyüdüğünüzde ve kendinizi daha olgunlaşmış hissettiğinizde hayata karşı bakış açınız değişmeye başlar, sorumluluklarınız artar özellikle ikili ilişkilerinizde duygularınızın yanı sıra mantığınızda ağır basar. Ancak bazı insanlar vardır ki onlarınruhları hiç büyümemiş gibi her zaman çocuk kalır ikili

ilişkilerde ruhu çocuk olan bir erkekle birlikte olduğunuzdailişkinin tüm sorumluluğunu üstünüzde hissedebilirsiniz, böylebir durumla karşılaştığınızda ise ilişkinizi yürütebilmenizgüçleşir.

Bu kişilik tipine sahip olan erkekler çocukluğunda anne vebabasıyla güvensiz bağlanma modeli olan kaygılı bağlanan kişilik yapısına sahip kişi birey olarak otonomisini alamamıştır. Bu erkeklerin çocukluğunda onları çok fazla koruyan sarmalayan sorumluluk almasını engelleyen her şeyi önüne hazır sunan bir annefigürü olabiliyor.

Bu karakterler kendilerine eş ve partner olarak ebeveyn ruhlu birfigür seçerler yani kendisi

sorumluluk almazken, tamamen kendi sorumluluğunuyükleyebileceği bir partner seçmiş olurlar ki;

Sonuç Olarak çocuk ruhlu karakter, ebeveyn ruhlu karaktere aşıkOlur. Kontrol cetveli bir insanla uçan balonun evliliktahterevallisinde umarsızca bir aşağı bir yukarı savrulması gibidir taki yetişkin

olacaklarını öğrendiklerizamana kadar! “Onualmayacaksın”

“ Bunu yapmayacaksın” gibi anne çocuk ilişkisinde ki diyaloga benzer bir diyalog geçer çiftler olan erkek ve kadın arasında,

Kişi aldatsa da ,yalanda söylese tıpkı yaramaz bir çocuk gibi hep gizli saklı işler çevirir, her defasında inkar eder. Tıpkı ebeveyniylearasındaki ilişkiyi yansıtır yaşam tablosuna

Psikolojide bu durum Peter Pan sendromu olarak geçmektedir.

Eğer bir ilişki içerisinde bir Peter Pan sendromu yaşayan bir erkeklebirlikteysen yaşayabileceğin sorunlardan ve bu erkekleri nasıltanıyabileceğinden biraz söz edelim. Peter Pan sendromu

büyümekten korkan ve büyümekten kaçan erkekler için kullanılıyor.Yalnız bu kaçma ve korkma süreci bilinç dışı bir süreçte gerçekleşiyor. Genel sebebine gelince çocuğu aşırı korumacı olarak yetiştiren aman oğluma bir şey olmasın ,aman oğlum yorulmasın diyen aşırı korumacı anneler oluyor. Arka plandaki başka sebepleride var tabii ki. Şimdi bu Peter Pan sendromu yaşayan büyümeyenerkekler ilk başta karşı cinse çok çekici gelebiliyorlar. Çünkü adeta dünyayı umursamayan bir tavırları, çocuksu bir bakış açıları ,cool davranışları bir çok kadın için ilk başta çok çekici gelse de böyle bir insanla ilişki yaşamaya başlayınca, ilk başta görünenin aksine işler sarpa sarmaya başlıyor ve ardından bu kadınları çok ciddi bir hayal kırıklığı ve pişmanlık bekliyor. Daha bir ilişkiye başlarken bunu anlamanın ilk yolu onun sorumluluklar karşısında gösterdiği tavrıanlamaktan geçiyor. Hayat hepimizin karşısına zorluklar çıkartabilir veya belli başlı görevler verir ve biz bu görevleri zorlukları aştıkça hayat bize yeni görevler yeni seviyeler ortaya koyar ve hayatın içinde ilerler ,kendimizi korumayı, sorumluluk almayı, kendikararlarını vermeyi öğreniriz.

Fakat bu çocuk erkekler özellikle sorumluluklardan kaçıyorsa hayatın karşısına çıkardığı zorluklar konusunda hep bir bahanesivarsa, kendine küçük ve konforsuz konforlu bir alan yarattıysa ,oerkeğin sorumluluktan kaçtığını sorumluluk almak istemediğinianlayabiliriz.

Yaşadığı her sıkıntıyı kendi çözmek yerine etrafındaki insanların tıpkı küçük bir çocuk gibi onun sorununu çözmesini bekler ,aynızamanda da bu karakterler çok hayalperest bir yapıya sahiptirler.

Bulundukları alanı ve konumu sağlamlaştırma ve büyütmekonusunda yeteneksizdirler. Ergenlik çağındaki birisini düşününnasıl o ergenlik çağındaki çocukla tamamen mantıklı bir konuşma

yapamıyorsan, işte yetişkin olup da büyümeyen erkeklerle de aynı oşekilde çok mantıklı konuşmalar yapamazsın. Çünkü duygusalsorunlarda ve bu sorunlarla yüzleşmekten kaçınabilirler.

Örneğin onunla bir konu konuşmak istersin dersin ki;

Bizim aramızda şöyle bir problem var. İlişkimizin şöyle ,şöyle bir sorunu var fakat bu karakterler sorunları konuşmak ,sorumluluk alıp düzeltmek yerine böyle konuları görmezden gelirler yahut tapasif-agresif tepkiler gösterir küserler geri çekilir tavır veya triplidavranıp küsme eğilimi gösterirler.

Bu durum çocuk adamın partneri olan kadının tahammül sınırının tükenip bir yol ayrımına gelene kadar devam eder, erkek kadının netşekilde ayrılık kararını duyduğu anda destek almayı kabul edipdeğişim sürecine girdiğinde durum düzelmeye başlar.

Fakat bu değişim için alanında uzman olan kişilerden profesyonelbir destek alarak, bir süre bu değişim için istikrar ve sabır göstermek gerektiğini de unutmamak gerekir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ