Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Avatar photo
Mehmet HACIİSMAİLOĞLU

Eğitimde yeni müfredatlar ne zaman başlayacak?

Ne zaman tarihimizi doğru, kültürümüzü yeterli, tüm dünyadan farklı olan yaşam biçimimizi genimize uygun olarak anlatacağız?

İnsanız, insan yetiştiriyoruz ve okullarda insanlık dersi yok!

Vicdanların köreldiği, vahşi cinayetlerin ayyuka çıktığı, anneye, babaya saygının azaldığı, büyük, küçük kavramının ortadan kalktığı, davranış biçiminin bozulduğu, ötekileştirmenin, cinsiyet, görüş, etnik kimlik, spor ve daha neler-neler üzerinden rahatça yapıldığı bu dönemde insan olduğumuzun farkında olmamıza çok ihtiyacımız var.

Vurdumduymazlığın, saygısızlığın, ahlâksızlığın, milleti rahatsız etmenin adını “özgürlük” koyamayız!

Merhametin gittikçe azaldığı, yardımlaşmanın kimlikle yapıldığı, iyi niyetin istismar edildiği bir toplumda yetiştirdiğimiz nesillere önce “ana kimliğini” yani insanlığı anlatmalı ve öğretmeliyiz.

Çok zor değil, bir sürü gereksiz dersi müfredata yazanlar, iki günde insanlık dersini hayata geçirebilirler. Yoksa, kısa süre sonra insan bulmakta zorlanacağız. 

Eğitimde değişim şart!

“Kökleri olan güçlü bir tarihimiz var” diyoruz ancak ne İbn-i Sina’yı, ne Mimar Sinan’ı, ne Yunus Emre’yi, ne Mevlâna Celaleddin’i, ne daha birçok kıymetimizi ayrıntıları ile ders olarak vermiyoruz.

Henüz ilköğretim seviyesinde verilmesi gereken dersler üniversite yıllarında bile nokta kadar çıkıyor karşımıza.

Mesela biz okullarda Türk dünyasını anlatıyor muyuz? Türk devletlerini saymak Türk dünyasını anlatmak değil! Biz okullarda Türk dünyasının önemini anlatıyor muyuz? Yok! Anlatılsaydı, haberlerde “Zengezur koridoru” haberini duyan evlatlarımız konunun önemini de bilmiş olurlardı.

İnsan yetiştirmek coğrafyadan, matematikten ibaret değil.

İnsan yetiştirmek, vicdan, adalet, ahlâk, merhamet donanımlı birey yetiştirmekle olur. İnsan yetiştirmek, duygularından uzaklaşmış meslek sahipleri yetiştirmek değil! Bir insanı dünyanın en iyi doktoru yapsanız ne olur? İçinde insanlık olmayan, içinde insan olmanın erdemini taşımayan doktor ne işe yarar?

Robotlaşmış insan yetiştirmekten vazgeçmeliyiz. Araba fabrikaları, uçak fabrikaları ve daha birçok teknolojik sanayileşme yapabilirsiniz, bizim tüm bunlardan önce insan yetiştirme fabrikaları açmamız çok elzem.

Orman yangınlarının birçoğu, tecavüzlerin, cinayetlerin, hırsızlıkların, sahtekârlıkların, kısaca olumsuz davranışların temelinde işte bu “insanlık” dersi yatıyor.

Dünyanın, petrolden, enerjiden, paradan çok insana ihtiyacı var.

Anlayan insanlara duyurulur.

Mehmet Hacıismailoğlu

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ