Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Avatar photo
Şükran ŞENSÖZEN

Sosyolog Şükran Şensözen: Evlilikleri yozlaştıran problem iletişimsizlik!

Evlilikleri yozlaştıran problem iletişimsizlik!

İletişim problemi günümüzde evliliklerin hızlı bir şekilde bitmesine sebep olan eşler arasındaki en önemli problemlerden biridir. İletişim, hayatın her alanında birbiriyle karşılıklı olarak bir paylaşımda bulunmak isteyen her birey için elzemdir. Özellikle evlilik gibi kadın ve erkeğin sürekli aynı yerde yaşadığı , ortak bir hayatı paylaştığı Bir birliktelikte iletişim olmazsa olmaz ana faktörlerden biridir.

Evlilikte iletişim problemleri, hem kadın hem de erkeğin hissettikleri, düşündükleri, mutlulukları, korkuları  ve istekleri konusunda diğer tarafa açık olmaması ya da olamaması sebebiyle oluşur. karşı tarafa hisleri, düşünceleri hakkında yeteri kadar bilgi vermeyen taraf ,karşısındaki kişinin kendisini anlamasını beklemek gibi bir hataya düşmektedir.Oysa ki karşı tarafın eşinin duygularından, düşüncelerinden ya da isteklerinden haberi dahi yoktur.

Evlilikte iletişim problemleri, tarafların birbiriyle ilgili beklentilerinin karşılanmadığı durum ve zamanlarda da ortaya çıkabilmektedir. Her iki tarafın kadın ve erkeğin farklı beklentilerinin olması ve bu beklentilerin diğer tarafçakarşılanmaması beklenti içerisinde bulunan eşte kırgınlık, kızgınlık, öfke gibi duygulara sebep olduğundan iletişim problemleri ortaya çıkar. 

Evlilikte en çok yapılan iletişim hatalarından bir diğeri ise geçmişe takılı kalmaktır. Kadın veya erkek geçmişte yaşanmış ve sorun çıkmasına sebep olmuş bir olayın konuşma içerisinde tekrar tekrar açılması, eşleri o an konuşulan konudan tamamen uzaklaştırarak, sorunun çözümlenmesine engel olur.Hertartışma da geçmiş olumsuz deneyimler sürekli ortaya atılarak problemin büyümesine ve tarafların birbirine karşı saygı ve sevgiyi yitirmesine neden olur.

Eşler her zaman birbirlerini çok iyi tanıdıklarını zihninden geçen her şeyi bildiklerini düşünürler. Oysa ki karşısındaki kişinin zihnini okuyormuş, düşündüklerini biliyormuş gibi davranmak doğru bir davranış değildir ve iletişimdeproblemler çıkmasına yol açmaktadır. Zihin okumak yerine karşıdaki kişinin düşüncelerine bakış açısına saygılı olmak ve onu odaklanarak dinlemeyi bilmek gerekir.

Evlilikte iletişim problemlerine neden olan etkenlerden bir diğeri ise cinsiyet farklılığıdır, erkeklerin kadınlara oranla hislerini konuşarak açıklamakta zorlanması ve daha çok harekete yönelik bireyler olması kadınlarınsa olaylara daha duygusal bakması ve konuşarak anlaşmaya yatkın olmaları ortaya problemlerin çıkmasına neden olmaktadır.

Ve iletişim problemlerini sebep olan bir diğer etken ise biriktirmektir.Eşlerin canını sıkan, öfkelenmelerine neden olan bir konudan söz etmeyerek içlerine atmaları sorunun daha da büyüyerek daha büyük problemlere dönüşmesine başka bir zamanda açılmasına ve daha büyük iletişim sorunu yaratmasına neden olur.

Evlilikte iletişim problemlerinin çözümü nedir?

Evlilikte iletişim problemleri, her iki tarafın da birbirini odaklanarak cevap vermek için değil anlamak için yüksek empatiyle dinlemesi, söylediklerine önem vermesi ve iletişim kurarken yıkıcı değil yapıcı bir tavır takınması ile çözülebilir.Fakat iletişim problemlerini ve evlilikteki birçok problemi aşmanın yolu her iki tarafın da çaba sarf etmesinden geçer.Yalnızca taraflardan birinin kadın yahut erkeğin tek başına çaba sarf etmesi düzgün bir iletişim için ve iletişim problemlerini çözmede yeterli değildir. 

Zaman zaman her konuda insanın kendini yetersiz hissettiği alanlarda, bir sorun problem oluştuğunda daha sağlıklı bir aile yapısını sağlamak, sağlıklı bir karı koca ilişkisini yakalayabilmek için bir aile danışmanından destek alınması gerekmektedir. Anne, baba ne kadar düzgün iletişim kuruyorsa ,çocuk ailesiyle ve çevresiyle o kadar kaliteli iletişim kurabilir. 

Sağlıklı iletişim kuran anne baba ,sağlıklı çocuklar ve sağlıklı bireyler yetiştirebilir. Sağlıklı bireylerde ise sağlıklı toplumu oluşturur. 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ