Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Avatar photo
Bera Zeyneb TÜRKMEN

Akademik Erteleme Davranışı

Akademik Erteleme Davranışı

Erteleme davranışı, bireyin kendi isteğiyle görevi yerine getirmeyi geciktirme veya görevden tamamen kaçınma eğilimidir. Ertelemenin türleri arasında öğrencileri en olumsuz etkileyen, akademik erteleme davranışıdır. Senecal, Koestnerve Vallerand (1995) akademik erteleme davranışını, bireyin yerine getirmesi gereken akademik görevlerini yüksek düzeyde kaygı yaşayana dek yapmaya başlamaması olarak tanımlamaktadır. 

Akademik erteleme davranışı, öğrencilerin başarısı önünde büyük bir engel teşkil eder.

Akademik erteleme davranışının nedenleri nelerdir?

Görevin karmaşıklığı

Güdülenme eksikliği

Mükemmeliyetçilik

Öğrenilmiş çaresizlik

Yanlış zaman yönetimi

Başarısızlık korkusu

Sınav kaygısı

Akademik erteleme davranışı sergileyen bir öğrenci nasıl çalışmalıdır?

Yapacağı çalışmanın amacını belirlemelidir. Çalışma programıoluşturup bu programı küçük parçalara ayırmalıdır. Ulaşılabilecek küçük hedefler oluşturmalıdır. Örneğin bir saatlik çalışma oturumunu 45 dakika ders, 15 dakika mola şeklinde bölebilir. Her oturumda ulaştığı hedefi ‘‘Yapıldı’’ olarak işaretleyebilir. Ders için ayırdığı sürede çevresinde dikkatini dağıtacak ne varsa yok etmelidir. 15 dakikalık molada ise hiçbir şekilde dersle ilgilenmemelidir.

Akademik erteleme davranışı ile tembellik karıştırılmamalıdır. Tembellikte vicdan azabı olmaz. Erteleme davranışı sonunda ise öğrenci vicdanen rahatsızlık duyar. Geçen zamana ve kaçan fırsatlara üzülür.

Erteleme davranışı bir hastalık değildir fakat çözümü için harekete geçilmezse ilerleyen yaşlarda karaktere yerleşir. Kişinin her alanda erteleme davranışı sergilemesine neden olur. Bu durum zamanla kişinin performansının azalmasına, üretkenliğinin düşmesine, stres seviyesinin artmasına, iş ilişkilerinde olumsuzluğa neden olacaktır.

Kaynak: Senecal, C., Koestner, R., ve Vallerand, R. J. (1995). Self-regulation and academic procrastination. Journal of Social Psychology, 135, 607-619.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ