Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Virüs pikleri martta kapıda

Artan vakalar nedeniyle son

Artan vakalar nedeniyle son birkaç aydır yoğun bakımların dolduğunu söyleyen Dr. Hava Aydın “Her yaş gurubundan hasta yatırdık. Çoğu yetişkinlerde influenzalar, koronavirüsler oldu, RSV virüsleri oldu. Bir azalma var gibi görülse de Mart sonuna tekrar artacağını düşünüyoruz” dedi.

Üçlü virüs piki martta kapıda

Artan vakalar nedeniyle son birkaç aydır yoğun bakımların neredeyse tamamının dolduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hava Aydın “Her yaş gurubundan hasta yatırdık. Çoğu yetişkinlerde influenzalar, koronavirüsler oldu, RSV virüsleri oldu. Bir azalma var gibi görülse de Mart sonuna kadar tekrar nasıl Koronavirüs pikler halinde gittiyse vakaların tekrar artacağını düşünüyoruz. Bu konuda dikkatli olmalıyız” dedi.

Dr. Aydın, görülen enfeksiyonlarla ilgili şunları aktardı:

“Solunum yolu virüsleri biz onları aldıktan sonra nezle gibi bir tablo yapar. Ağız ve burun boşluğundan girip lenf bezlerinde çoğalan virüsler, sonra kan yolu ile akciğere ve diğer dokulara ulaşıyor. Takipte şunu gördük? Mesela hastalar ‘Nezle geçirdim’ diyor ortalama 5-7 gün sonra akciğerle ilgili semptomlar, bulgular gelişmeye başlıyor.”

Hastaların bir çoğunda ilk başta çok gürültülü bir şekilde bulgular gelişmediğini vurgulayan Aydın, şu bilgileri verdi:

“Gürültülü tablonun özellikle dört ayağı vardır. Ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, kas eklem ağrısı böyle gürültülü bir tablo başlangıcını genelde İnfluenza olarak düşünürüz. Nezle grubu virüsler ise daha biraz basit ama korona gibi biraz İnfluenzayı taklit eder tarzı da olabilir. Nezle, grip evde tedavi edilebilir hastalıklardır. Ama semptomlar uzuyorsa yüksek ateş devam ediyorsa öksürükle ilgili artmış bulgular varsa nefesle ilgili sıkıntılar varsa mutlaka bir aile hekimine ya da uzmana başvurmalarını öneriyoruz.”