Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Elektronik sigara kısırlığı tetikliyor

Dünyada elektronik sigaranın zararlarına

Dünyada elektronik sigaranın zararlarına dönük araştırmalar artarken uzmanlardan bir uyarı daha geldi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, elektronik sigaranın kısırlık sorunlarına yol açtığını belirtti. Dr. Erkmen “Özellikle erkeklerde kısırlığın sebepleri arasında elektronik sigara da yer alıyor. Çocuk sahibi olmaya çalışan ve ileride çocuk sahibi olmayı düşünen erkeklerin sigara kadar elektronik sigaralardan da uzaklaşması gerekiyor” dedi.

Elektronik sigara kısırlığa davetiye

Elektronik sigaranın erkek üremesine zararları hakkında bilgiler veren Medicana International İstanbul Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, “Tüm dünyada gerek ülkemizde giderek yaygınlaşmakta olan ve normal sigaraya göre daha güvenli ve zararsız olarak pazarlanan elektronik sigaralar da bu duruma sebep olabilecek nedenler arasındadır. Yapılan çalışmalarda sigara ve diğer tütün ürünlerine benzer seviyede zararları ortaya koyulmaya başlamıştır. Nikotin içerikli olsun ya da olmasın elektronik sigara buharının hem erkek hem kadın kısırlığına sebep olabilecek maddeler -ağır metaller, nikotin, formaldehit v.s.- içerdiği yapılan çalışmalarla tespit edilmiştir” diye konuştu.

Elektronik sigara üzerine çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Op. Dr. Erkmen, “Yapılan hayvan çalışmalarında; e-sigara buharına maruz kalınmasına bağlı olarak sperm sağlığı ve erkek cinsel sağlığı için önemli olan hormon seviyelerinde bozulmalar, hem direkt olarak testis dokusunda harabiyet, testislerde küçülme ve testislerdeki sperm üreten hücrelerde bozulmalar hem de testosteron üretimini bozarak ve sperm kalitesinde belirgin düşüşler saptanmıştır” ifadelerini kullandı.

Özellikle İngiltere ve İskandinav ülkelerinde yapılan toplum tabanlı araştırmalarda elektronik sigaraların sperm sayısı ve kalitesinin düştüğü sonucuna varıldığını kaydeden Op. Dr. Erkmen, “Ayrıca son yıllarda giderek artan ve nedeni belirlenemeyen kısırlık ve tekrarlayan düşüklere sebep olarak gösterilen; sperm DNA hasarını da arttırdığı saptanmıştır. Elektronik sigaranın sistemik etkilerinin yanında testosteron ve penis kan dolaşımına olan etkilerle sertleşme bozukluklarına sebep olduğu da tespit edilmiştir” dedi.

Op. Dr. Erkmen, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Ayrıca e-sigara kullananlarda; doğal yolla çocuk sahibi olamama nedeniyle başvurulan tüp bebek tedavilerinde başarısızlığı sigaraya benzer şekilde etkileyebildiği düşünülmektedir. Bu çalışmalar elektronik sigaraların normal sigaraya bir alternatif olarak düşünülmemesi gerektiğini göstermektedir.

PASİF İÇİCİLERİN YÜZDE 64’ÜNÜ KADINLAR OLUŞTURUYOR

Pasif içicilerin yüzde 64’ünü kadınların oluşturduğu ve dumana maruz kalmanın da üreme fonksiyonlarını bozduğu belirtildi. Ankara Etlik Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi’nde riskli gebelik uzmanı olarak görev yapan Dr. Yüksel Oğuz, tütün ürünleri kullanımının, kadın hastalıkları gelişimi üzerindeki etkilerine yönelik açıklamalarda bulundu.

Dünya genelinde yaklaşık bir milyar sigara kullanıcısının yüzde 25’ini kadınların oluşturduğunu ifade eden Oğuz, “Bizim ülkemizde de kadınların sigara içenler arasındaki oranı yaklaşık yüzde 15” bilgisini paylaştı. Oğuz, kadınların tütün dumanına maruz kalmasına bağlı pasif içicilikten de büyük oranda etkilendiğinin altını çizerek, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre yaklaşık 600 bin kişinin pasif içici olduğunu ve bunun yaklaşık yüzde 64’ünü kadınların oluşturduğunu söyledi.