Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emekliler geçmiş olsun! O işlem artık size ücretli

Türkiye’de 16 milyonu aşkın

Türkiye’de 16 milyonu aşkın emekli vatandaşın büyük bir kısmı yaşlı nüfusu oluşturuyor. Bu durum, bazı emekli vatandaşların bankacılık işlemlerini yaparken yanlarında çalışan bir refakatçi bulundurmalarını gerektiriyordu. Ancak son dönemde yaşanan gelişmeler, milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren yeni bir durumu ortaya çıkardı.

Emeklilere geçmiş olsun! O işlem artık size ücretli

28 Şubat 2023 tarihinde Meclis’te kabul edilen EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi sonrasında, Türkiye’deki emekli sayısı 16 milyonun üzerine çıktı. Yakın gelecekte Bağ-Kur kapsamında gerçekleştirilecek düzenlemelerle birlikte bu sayının 17.5 milyona ulaşması bekleniyor. Bu emeklilerin büyük bir kısmı yaşlı nüfus kategorisinde yer alıyor.

Teknolojiye alışık olmayan yaşlı nüfus, bazen gençler için basit olan bankacılık uygulamalarını kullanmakta zorlanabiliyor. Türkiye’de milyonlarca emekli, ATM kullanımında karşılaştıkları zorluklar nedeniyle maaşlarını doğrudan banka şubelerinden almayı tercih ediyor.

img-4640-001.jpeg

Geçtiğimiz yıl, banka gişelerinden yapılabilecek işlem ve para çekme limiti 10 bin liraya yükseltilmişti. Yıl başında en düşük emekli maaşının da 10 bin lira olmasıyla birlikte, emekliler için banka gişelerinden para çekme dönemi yeniden başlamıştı.

Ancak yaşanan enflasyon sonucunda, bankalar gişelerden yapılan işlemleri sadece büyük miktarlarda sınırlamak istedi ve bu yönde bir adım atarak, gişelerden para çekme limitini 20 bin TL’ye yükseltti.

Bu değişiklik, ATM kullanımı konusunda tecrübesiz olan ve yalnız yaşayan milyonlarca emekli için ciddi bir sorun oluşturdu. Emekliler, kartlarını kullanarak para çekme konusunda çevrelerinden yardım talep ederken, bu durum ATM önlerinde uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu.

Milyonlarca emekli vatandaş, özellikle özel bankalar başta olmak üzere, finans kuruluşlarına bu durumdan duydukları rahatsızlığı iletti ve gişe işlemlerindeki para çekme sınırlamasından emeklilerin muaf tutulmasını talep etti.