Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CİMER’İN OSMANLI’DA VAR OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ? OSMANLIDA CİMER!

TOPKAPI SARAYINDA UNUTULMUŞ BİR

TOPKAPI SARAYINDA UNUTULMUŞ BİR YER DEAVİ KASRI

OSMANLI’DA CİMER /BİMER ŞİKAYETLERİ

Ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül alarak halkla ilişkiler alanında örnek bir proje olan CİMER’in esasında Osmanlı Devleti zamanında da olduğunu biliyor muydunuz?

CİMER, vatandaşlarımızın diledikleri zaman devletin en üst yöneticisi olan Cumhurbaşkanına talep, istek, teşekkür ve şikâyetlerini iletebildiği bir platformdur. İşte bu işin hemen hemen aynısı Osmanlı Devleti zamanında da vardı.

Nasıl olduğuna hemen bakalım.

Topkapı Sarayı’nın Bab-üs Selam kapısına yaklaştığınızda hemen içeriye girmeyin başınızı biraz sola çevirdiğinizde orada belli belirsiz topraktan başını uzatmış bazı taşlar göreceksiniz. Birkaç adım atıp yanına gittiğinize değecek bir hatıra vardır orada. 

Bu hale gelmeden çok evvel Küçük sekizgen köşk biçiminde bir yapı bulunuyordu. Orada Külah biçiminde sivri çatısı olan yapı Kâğıt Emini Kulesi veya Deavi Kasrı olarak da bilinmektedir. 

Şikâyeti olanların ve adalet aramaya gelenlerin müracaatlarını sunacakları yer burasıydı.

Topkapı Saraı’nda Birinci Avlu’ya Bâb-ı Hümâyun’dan girilir. Çeşitli tören ve alaylara sahne olmuş olan bu avlu, sarayın halka açık olan tek bölümüydü. Avluda Orta Kapı yakınında yer alan ve günümüze sadece temel kalıntıları ulaşan Deavi Kasrı, halkın arzuhâllerini saraya ilettiği yerdi. 

Topkapı Sarayının birinci avlusu ve bu avluda bulunan Alay Meydanı olarak da bilinen avlu halkın belirli günlerde girebildiği ve devletle olan ilişkilerini yürüttüğü bir merkez niteliğindedir. Orta kapıya en yakın yerde görülen, Külah biçiminde sivri çatısı olan, Kağıt Emini Kulesi ya da Deavi Kasrı diye bilinen yapı, halkın verdiği dilekçelerin alındığı yerdir. 

Deâvî Kasrı sekizgen planlı ve kuleli yapısıyla küçük bir köşk biçimindeydi ve işlevi açısından önemliydi. Burada hergün Kubbealtı vezirlerinden biri gelerek halkın verdiği dilekçeleri toplar, dava sahiplerini dinler ve konuyu Divan’a sunardı…

Padişahtan başka hiç kimsenin atla giremediği, Saray’ın ana bölümlerine geçiş imkânı veren Bâb-üs Selâm’da da pek çok değişiklik gözlemlemek mümkün. Örneğin, minyatürlerde açık olarak görülen ve Deavi Kasrı günümüze ulaşamayan yapılardan.

Elimizde bu yapının neye benzediği ile ilgili gravürler vardır. Bu güzel hatırayı yeniden ihya etmek zamanı geldi de geçiyor bile.