Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitim Yöneticisi Zeyneb Bera Türkmen’ Mesem Programına dikkat çekti: “çocuklarımızı mutlaka dahil edelim…”

MEB’den Mesleki Eğitimde Muhteşem

MEB’den Mesleki Eğitimde Muhteşem Hamle: MESEM

Milli Eğitim Bakanlığının son yıllardaki en iyi girişimlerinden biri Mesleki Eğitim Merkezlerini (MESEM) faaliyete geçirmek oldu. MESEM en basit tanımıyla; fertlere, emek piyasasında geçerliliği olan bir işi yapabilmeleri için gerekli mesleki bilgi ve davranışları kazandıran eğitim kurumudur.

MESEM’de çıraklık, kalfalık, ustalık eğitimlerini ve iş yeri açma belgelerini alabilen öğrencilere, aynı zamanda asgari ücretin belirli bir oranında maaş verilir ve sigorta yapılır. Kayıt için yaş sınırı yoktur ve öğrenci kayıtları yıl boyunca devam eder.

MESEM öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır.

MESEM’e kayıt olma şartları nelerdir?
-En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
-Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak.
-Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak.

MESEM’e nasıl başvurulabilir?
Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.


Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci/veli arasında “İşletmelerde Mesleki Eğitim Sözleşmesi”nin imzalanmasıyla başlar. Öğrenci e-MESEM sistemine okul tarafından kaydedilir.

33 bölüm ve 181 farklı dalda mesleki eğitim imkânı sağlayan MESEM’den mezun olan öğrenciler alanlarında %88 istihdam oranına sahip olurlar.

MEB’in bu uygulaması özellikle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde tarım, hayvancılık, sanayi, tekstil alanlarında öğrencilerin yetişmesine, iş başında öğrenimin sağlanmasına destek olarak ülkemizin geleceğine yapılan büyük bir yatırımdır.