Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Migren hastaları dikkat! Şiddetli ağrının nedeni buymuş… Çözüm, ‘Botulinum toksini’

Hayatı olumsuz etkileyen sağlık

Hayatı olumsuz etkileyen sağlık sorunları arasında yer alan migren birçok kişide görülmektedir. Migren hastalarının kesinlikle yememesi gereken yiyecekleri açıklayan Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, hangi yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini tek tek açıkladı. İşte migren hastalarının uzak durması gereken besinler…

Migren hastaları sakın yemesin! Şiddetli ağrının nedeni buymuş… Uzman isim açıkladı: ‘Çözümü botulinum toksini’

Birçok kişinin yaşadığı migren ataklarının nedenlerine değinen Uzm. Dr. Celal Şalçini, bulantı, kusma gibi problemlerin migren atağına eşlik ettiğini aktardı. Ataklar sırasında hastaların bir kısmının sesten ve ışıktan rahatsız olduğunu ifade eden uzman isim, gerilim tipi baş ağrısının da sıklıkla görüldüğüne değindi. Migren hata geçiren kişilerin uzak durması gereken besinlerde tek tek açıklandı. İşte migren hastalarının uzak durması gereken besinler…

BAŞ AĞRISI ŞEKLİNDE GÖRÜLÜYOR

Migrenin kadını hormonu olan östrojen ile ilişkili olduğunu belirten Uzm. Dr. Celal Şalçini, kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü aktardı. Özellikle kadınların menstrual dönemde bazı hastalarda olan ağrıları şiddetlendiğini ifade eden uzman isim, bazılarında da tam tersi olarak ağrılarda azalmanın olduğunu aktardı. Sıklıkla yarım baş ağrısı şeklinde görülen migren ataklarının şiddetinin ve ağrı süresini kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini vurguladı. Uzm. Dr. Celal Şalçini, aynı bireydeki ağrının zaman zaman farklılıklar gösterebildiğini de söyledi.

migren-yemek.jpg

TATLIYA DÜŞKÜNLÜK ARTIYOR

Bu atakların en fazla 3 gün sürdüğünü ifade eden Uzm. Dr. Celal Şalçini, nörolojik veya Mide bağırsak sistemi ile ilgili sorunların da migren ataklarına eşlik ettiğini aktardı. “Atak öncesine ‘aura’ dediğimiz 5-20 dakikada gelişen ve 60 dakikada sürebilen nörolojik belirtiler olabilir.” ifadelerini kullanan Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Her zaman görülmeyen bu belirtiler basit ışık çakmaları, noktalanmalar, geometrik şekiller ve karanlık alan gibi sıklıkla görme ile ilgili belirtilerdir. Bazı hastalar ağrı başlamadan önce algılamada azalma, huzursuzluk, esneme, tatlı yiyeceklere düşkünlük gibi uyarıcı belirtiler yaşayabilirler.” sözleriyle açıklamalarına devam etti.

tatli-yemek-1.jpg​​​​​​​

MİGREN ATAKLARI NEDEN OLUR?

Bazı faktörlerin migren atağını tetikleyebildiğini söyleyen uzman isim, stres, dıştan gelen parlak uyarılar, soğuk ve lodos ile birlikte başa gelen ani travma ve sarsıntıların bu etkileyen nedenler arasında yer aldığını söyledi. Uzm. Dr. Celal Şalçini, menstrüasyon, uykusuzluk, açtık, bazı yiyecekler ve içecekler (sıklıkla çikolata, peynir, yağlı yiyecekler, fındık, salam, sosis, alkol v.s.), egzersiz, doğum kontrol hapları, soğuk gıdalar, bazı damar genişletici ilaçlar, yükseklik ve birçok sayamadığımız etkenler sıklıkla migren atağını tetikleyebilir.” şeklinde konuştu.

migren-botoks.jpg

BOTOKS TEDAVİSİ MİGRENİ GEÇİRİR Mİ?

Migren hastalarının en büyük problemi ağrılarım nasıl geçer? sorusunun yanıtını aramak oluyor. Uzman bir isimden yardım alan Bu kişiler tedavi yöntemlerini de merak etmektedir. Migren tedavisinin iki şekilde yapıldığını ifade eden Şalçini, ataklar esnasında kullanılan ilaçlarla atakları önlemenin uygulanan ilk yöntem olduğunu belirtirken 2 yöntemin ise profilaksi dediğimiz atak olsun olmasın her gün kullanılabilecek ilaçlar olduğunu söyledi. Şiddetini azaltıcı ilaç tedavisinin uygulandığına değinen Uzm. Dr. Celal Şalçini, birinin yetersiz gelmesi durumunda her ikisinin de uygulanabileceğini aktardı. Atak tedavisinde en basit ağrı kesicilerden migrene özel ilaçlara kadar birçok farklı ilaç basamağı bulunduğunu söyleyen uzman isim, “Profilaksi amaçlı olarak genelde antidepresanlar, bazı hipertansiyon veya nörolojik ilaçlar kullanılmaktadır. Son zamanlarda tedaviye dirençli migren ataklarında botulinum toksini veya diğer adıyla botoks kullanılabilmekte ve dirençli vakalarda başarılı olduğu bilinmektedir.” dedi.