Nuran Kırlak: Maymun Çiçeği, Koronavirüs gibi mi?
Nuran Kırlak: Maymun Çiçeği, Koronavirüs gibi mi?
Ahde Vefa Platformu Başkanı Nuran Kırlak çok önemli bir açıklama yaptı.

Koronavirüs’e benzeyen ve vatandaşların sağlığını çok ciddi manada tehdit eden yeni varyasyon geldiği endişesi taşıyor. Kırlak konuya ilişkin bir bülten yayımladı. İşte o açıklama;
Yeni Salgın Maymun Çiçeği Virüsü Hızla Yayılıyor!

DSÖ'nün maymun çiçeği virüsü için acil durum çağrısında bulunması dünya genelinde paniğe neden oldu. Deri hastalığı olan Maymun Çiçeği hastalığının belirtileri ve bulaş şekli gibi merak edilenleri derledik.
DSÖ'nün maymun çiçeği virüsü için acil durum çağrısında bulunması dünya genelinde paniğe neden oldu. Hastalığın yayılıyor olması insanlarda endişe yaratırken, hastalığın belirtileri, bulaş yolu ve tedavisi de merak ediliyor.
Maymun Çiçeği Hastalığı nedir?

1958'de maymunlarda tespit edildikten sonra insanlarda ilk olgu 1970'te Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde görüldü. 1958'de araştırma laboratuvarındaki maymunlarda çiçek benzeri bir salgın yapınca farkına varılan hastalık bu nedenle "maymun çiçeği" adını aldı.
Maymun çiçeği virüsünün adı neden değişti, yeni adı ne oldu?
Kayıtlara girdiği ilk yılda maymun çiçeği virüsünün adı "ayrımcı ve damgalayıcı" olarak görüldüğü için Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tarafından Kasım 2022'de mpox olarak değiştirilmiştir.
Maymun Çiçeği hastalığı en çok nereden ve nasıl bulaşır?
Adının aksine maymunlardan daha çok sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerde bulunan ve onlardan insana geçen hastalık, ayrıca virüsle kirlenmiş eşyalarla yakın temas sonucunda bulaşıyor.

İnsanların topluca ve kalabalık halde gidebileceği kapalı mekanlar, toplu kullanılan kapalı havuzlar, sauna, buhar odaları, hamam ve jakuzilerden hastalığın bulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu alanlara mümkünse hastalık şüphesi taşıyanların gitmemesi gerekmektir. Özellikle hamamlarda hastalık şüphesi olanlardan yakın temas edilmemeli, köpük masajı ve kese gibi uygulamalar yapılmamalıdır.
Maymun Çiçeği Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Ateş, baş ağrısı, yorgunluk,
Yaygın vücut ağrıları,
Lenf bezlerinde şişlik
Cilt lezyonlarına (döküntü)
Yakınmalar, virüsle temastan ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkıyor.
Maymun Çiçeği Virüsünden Nasıl Korunulur?
Hasta hayvanlarla ve dokularıyla temas edilmemesi konusunda özen gösterilmelidir. Temas edilecekse eldiven ve diğer koruyucu kıyafetler kesinlikle giyilmelidir. Mümkün olduğunca, insanların enfekte olan hayvanlardan uzak durması önemlidir.

Maymun Çiçeği öldürüyor mu?
Genellikle kendiğilinden kaybolan bu semptomlar küçük çocuklar ve bağışıklığı zayıf kişilerde ölümle sonuçlanıyor.
Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı?
Resmi açıklamalara göre maymun çiçeği virüsünün 2022 yılında Türkiye'de bir kişide gördüğü açıklanmıştı ancak şuan için Türkiye'de bildirilmiş başka bir maymun çiçeği vakası bulunmamaktadır.
Saygı ve hürmetle
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.