Hititler'in İzleri Sivas'ta Keşfedildi

EĞİTİM (İSTANBUL) - NET HABERLER | 13.07.2025 - 12:15, Güncelleme: 13.07.2025 - 12:15
 

Hititler'in İzleri Sivas'ta Keşfedildi

Sivas Arkeoloji Müzesi, Anadolu tarihine ışık tutan önemli bir esere ev sahipliği yapıyor. 1907'de Malatya'da bulunan İspekçir steli, Geç Hitit dönemine ait figürler ve Luvi hiyeroglif yazıları ile dikkat çekiyor.
Sivas Arkeoloji Müzesi, Anadolu'nun tarihi mirasını yansıtan önemli bir eseri, İspekçir steli ile ziyaretçilerine sunuyor. 1907 yılında Malatya'nın Darende ilçesinde ortaya çıkan bu eser, Geç Hitit dönemiyle tarihlendiriliyor ve arkeolojik önemi oldukça büyük.İki metre yüksekliğindeki stel, Hitit kraliyet ailesine ait dört kuşağı temsil eden figürler ve Luvi hiyeroglif yazıları içermektedir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bora Uysal, eserin bir anma anıtı olduğunu ve Hitit inancına göre ölen kraliyet mensuplarının tanrı sayıldığını ifade ediyor.Stelin üzerindeki yazıların tarihi boyunca Anadolu ve Kuzey Suriye'deki küçük şehir devletlerinin izleriyle dolu olup, Hitit İmparatorluğu'nun yıkılışından sonra Karkamış Krallığı ile bağlantılı olduğu belgelerle ortaya konmaktadır. Bugün, İspekçir steli, geçmişin izlerini günümüze taşıyor ve Sivas Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen bu değerli eser tüm ziyaretçilerini bekliyor.
Sivas Arkeoloji Müzesi, Anadolu tarihine ışık tutan önemli bir esere ev sahipliği yapıyor. 1907'de Malatya'da bulunan İspekçir steli, Geç Hitit dönemine ait figürler ve Luvi hiyeroglif yazıları ile dikkat çekiyor.

Sivas Arkeoloji Müzesi, Anadolu'nun tarihi mirasını yansıtan önemli bir eseri, İspekçir steli ile ziyaretçilerine sunuyor. 1907 yılında Malatya'nın Darende ilçesinde ortaya çıkan bu eser, Geç Hitit dönemiyle tarihlendiriliyor ve arkeolojik önemi oldukça büyük.

İki metre yüksekliğindeki stel, Hitit kraliyet ailesine ait dört kuşağı temsil eden figürler ve Luvi hiyeroglif yazıları içermektedir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bora Uysal, eserin bir anma anıtı olduğunu ve Hitit inancına göre ölen kraliyet mensuplarının tanrı sayıldığını ifade ediyor.

Stelin üzerindeki yazıların tarihi boyunca Anadolu ve Kuzey Suriye'deki küçük şehir devletlerinin izleriyle dolu olup, Hitit İmparatorluğu'nun yıkılışından sonra Karkamış Krallığı ile bağlantılı olduğu belgelerle ortaya konmaktadır. Bugün, İspekçir steli, geçmişin izlerini günümüze taşıyor ve Sivas Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen bu değerli eser tüm ziyaretçilerini bekliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve nethaberler.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.