Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Avatar photo
Mehmet HACIİSMAİLOĞLU

YAZIKLAR OLSUN ‘LAHEY’ HA!

Güney Afrika Cumhuriyeti İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı nezdinde İsrail aleyhine 29 Aralık 2023’te, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin ihlali gerekçesiyle dava açtı. Duruşmalar 11-12 Ocak 2024’te gerçekleşti. Dünya kamuoyu bu duruşmaların sonucunun açıklanmasını büyük merakla bekliyordu. Divan, geçici tedbir kararlarını açıkladığı 2022 tarihli ve yine Soykırım Sözleşmesi’nin ihlali esaslı Ukrayna’nın Rusya’ya karşı açtığı davadan da hızlı davranarak, 14 günde kararını açıklamış oldu.

Açıklanan geçici tedbir kararı sadece bir ara karar. Eğer hızlıca müdahale edilmezse telafisi mümkün olmayacak bir zarar ortaya çıkabilir.

Hatırlayalım, 1993 yılında yine soykırım esasında açılan Bosna-Sırbistan Davası’nda aynı yıl içerisinde bazı geçici tedbirlere hükmedilmiş ancak 14 yıl sonra çıkan nihai kararda Srebrenitsa katliamı dışında hiçbir olay soykırım kapsamına sokulmamıştı.

Dünyada sanki zafer kazanılmış bir hava oluşturuldu. Peki, İsrail de bu durum nasıl karşılandı?

Israel Hayom gazetesi, “İsrail için Lahey’de başarı: UAD, Güney Afrika’nın savaşı durdurma yönündeki ana talebini reddetti.” başlığını kullandı. Jerusalem Post gazetesi de “UAD, İsrail’e soykırımı önleme çağrısı yaparken, Gazze’deki savaşın sona ermesi emrini vermedi.” ifadesini manşetine çekti.

Yedioth Ahronot gazetesi ise “Lahey Mahkemesi Gazze’deki savaşın durdurulmasını talep etmedi ancak İsrail’e bir dizi uyarı kararı çıkardı.” değerlendirmesinde bulundu.

Netenyahu ise; “Diğer ülkeler gibi İsrail’in de kendisini savunma temel hakkı var. Lahey’deki mahkeme, bizi bu haktan mahrum bırakma yönündeki anlamsız talebi haklı olarak reddetti.”

Ben şahsım adına söyleyeyim ki Lahey’den insanlık adına öyle çok da güzel bir şeyler çıkmayacak! Çıksa da bu öyle bir gecikecek ki, hiçbir işe yaramayacak!

Bu davalar uluslararası bürokrasiyi kilitleme, oyalama hamlelerinden başka bir şey değil. 

57 İslâm ülkesi kınamaları bir kenara bırakıp, adalet divanı oluşturmalılar! “Ya bu öyle kolay mı” diyenler çıkabilir. 

İslam İşbirliği Teşkilatının Lahey Adalet Divanı’nın kararlarına itiraz ettiği için 1984 yılında Uluslararası İslami Adalet Divanı kurulması kararı almıştı biliyor muydunuz?

Peki, ne oldu da Bu adalet divanı kurulamadı? 

Çünkü 57 üye ülke içinde bu kararı imzalamayan ülkeler olduğu için bu divan kurulamıyor.

Yazık be yazık! 57 ülke kendi aralarında bir adalet divanı kuramıyor sonrada çıkıp Lahey den adalet çıkacak diye bekliyor ve Lahey’in cesareti ile övünüp utanmadan ortalıkta geziyorlar.

Yazıklar olsun bir kez daha… Hatta Bin kez yazıklar olsun!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ