Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Avatar photo
Yeliz Kurtiş

 … VE KALEME YEMİN OLSUN…

Allah c.c. Kalem Suresi’nin ilk ayetinde “kaleme ve onunla satır satır yazılana” yemin eder. Kalemle yazılana yemin etmek yazmanın önemine delildir. Bir milletin kültür seviyesini,uygarlığını, bıraktıkları yazılı eserlerden anlarız. Çünkü insanoğlunun konuşmaktan sonra kendini en güzel ifade biçimidir yazmak. Başlarda duvarlara şekiller çizerek yazmışlar. Yazı gelişmiş hayvan derilerine, tabletlere, taşlara yazmışlar. Kağıt icat edilmiş mürekkeple yazmışlar.

Günümüzde de yazıyor insan. Kah kalemle kah klavyeyle. Kendi meselesini yazıyor. Toplumsal konuları yazıyor. Derdiolan derdini yazıyor. Bilgi aktarmak için yazıyor.

Fakat yazarken dikkat edilmesi gereken nokta şudur ki,kaleminle yazdıkların insanlara Hakkı anlatmalı, doğruyu yazmalı, adaletli yazmalı. Kalemin sivri olup kimseyi aşağılamamalı, kainatta güzel gördüğü şeyleri yazmalı. İşte o zaman “kaleme yemin edilen” ayete uymuş olduğumuz için,yazılanlar ibadet yerini tutar.

Kalem dürüstülüğü sembolize eder. Çünkü kalemle yazan yazdığı şeyin kalıcılığından emindir. Dün söylediğini bugün yalanlayamaz. Dürüst olmak zorundadır.Ayrıca kalem şekil olarak ta dürüstlüğü ifade eder. Kalemle yazanın, kalem gibi dosdoğru olması gerek. Kalem gönüller arasındaki bağları kurandır. Eskiden mektup yazarlarmış. Büyüklerimiz eskiye özlem duyar ya hep. Çok haklıklar. Mektup yazarken yazanın el yazısını, duygularını, gözyaşlarını hissederlermiş.

Yazmak hep var ve var olacak. Kur’an insanların yaptığı her işi yazan Kiramen Katibin meleklerinden söz eder. Yani, sağ ve sol omuzumuzda bulunan hafaza melekleri, insanın günah ve sevaplarını yazar. Sonra, Kadere Türkçe’de “alın yazısı” deriz biz, misal. İslam Dini yazmaya o kadar büyük bir değer vermiş ki, Sadaka-i Cariye olarak nitelendirmiş.Yani    kişinin kendi ilmini  yazarak sonraki nesillere aktarması, amel defterinin öldükten sonra da açık kaldığını ve sevabının devamlı olduğunu müjdeler bize.

Malumunuz, Kur’an’ın ilk ayeti “Oku”maktır onun devamında da kalemle yazı yazmaya vurgu yapar Rabbimiz. Burdan hepimizin alacağı çok önemli bir mesaj var. Bir şeyleri değiştirmek istiyorsak, hayalimizdeki o” ideal topluma” ulaşmak istiyorsak, kitap ve kalem hayatımızın bir parçası olmalı.

Okuduğunu anlayan, yazdığından emin olan nesiller yetişmesi temennisiyle.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ