Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı’ndan cari açık yorumu: Kur 35 TL olsa bile bu koşullarda…

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı'ndan cari açık yorumu: Kur 35 TL olsa bile bu koşullarda...

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, cari açık ve dövizdeki yükselişe ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gültepe döviz kurunun 35 TL’ye yükselmesi halinde bile ihracat hedeflerine bugünkü koşullarda ulaşmanın zor olduğunu söyleyen Gültepe, “Öncelikle sektörel bazda üretimleri artırmamız lazım. Asgari ücret desteği uzatılmalı, elektrikle doğalgaza indirim gelmeli. Kısa süre içinde şartlar yerine getirilirse 300 milyar dolar ihracata ulaşılabilir” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, cari açık ve dövizdeki yükselişe ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gültepe döviz kurunun 35 TL’ye yükselmesi halinde bile ihracat hedeflerine bugünkü koşullarda ulaşmanın zor olduğunu söyledi. Ve hedefler için şartları sıraladı: “Öncelikle sektörel bazda üretimleri artırmamız lazım. Bugün kapasite kullanımları yüzde 60’larda. Asgari ücret desteği uzatılmalı, elektrikle doğalgaza indirim gelmeli. Kısa süre içinde şartlar yerine getirilirse 300 milyar dolar ihracata ulaşılabilir.”

Hükümetin Eylül 2021’de başlattığı ve aralıktan beri uyguladığı ‘yeni ekonomi modeli’nde en önemli hedef cari işlemlerde fazla vermek. Yüksek enflasyonun bile böyle düşeceği belirtilmişti. Bunun için faiz yüksek enflasyona rağmen indirilmiş ve bunun sonucunda da TL’de büyük değer kayıpları yaşanmıştı.

Ancak TL değer kaybetmeye, enflasyon yükselmeye devam etti; ihracat ürünleri ithalata bağlı olan Türkiye’de cari açık hedefi de karşılık bulmadı. Bu tabloya karşılık ihracatçılar, uzun süredir yüksek döviz talebinde bulunuyordu.

Seçimler sonrasıysa yeni ekonomi ‘rasyonel politika’ya dönüş mesajı verdi ve döviz kurları serbest bırakıldı. Dünya gazetesinden Nurdoğan Arslan Ergün’e konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, kurun 35 TL’ye yükseldiği yani TL’nin daha da değersizleştiği bir ortamda bile ihracat hedefine ulaşılamayacağını belirtti.

‘BUGÜNKÜ KOŞULLŞARDA İHRACAK HEDEFİ ZOR’

Gültepe, hedefe ulaşmak için üretimin artırılması gibi çeşitli şartlarının yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. Gültepe şöyle devam etti: “Kur 35 TL olsa bile bugünkü koşullarda 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak zor. Öncelikle sektörel bazda üretimleri artırmamız lazım. Bugün kapasite kullanımları yüzde 60’larda.

‘ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ UZATILMALI’

Asgari ücret desteği uzatılmalı, elektrikle doğalgaza indirim gelmeli. Kısa süre içinde şartlar yerine getirilirse 300 milyar dolar ihracata ulaşılabilir. Uzakdoğu pazarları yeniden açıldı. Bugün fiyatlarımız Uzakdoğu ülkelerine göre yüzde 20-40 arasında daha pahalı. Fiyat rekabeti yapalım demiyorum ama fiyatta yüzde 5-10 daha pahalı olsak bile Avrupa bizi tercih eder. Faizlerde sert bir artış olmaz ama sabit de kalmaz. Rasyonel politikalara dönüleceği mesajını vermek için faiz yüzde 15 civarına çıkarılabilir.”