Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SON DAKİKA! Altın, borsa, dolar ve Euro ile ilgili sıcak gelişmeler

Altın, dolar ve borsa

Altın, dolar ve borsa fiyatlarında beklenmedik gelişme! Yatırımcıya altın, dolar ve borsa uyarısı yapıldı. Altın yatırımcıları ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikası ile ilgili tahminlerine göre hareket etmeye devam ediyor. Geçen hafta FED faizi 25 baz puan artırarak % 5.25-5.50 düzeylerine yükseltmişti. Haftanın ikinci işlem gününe 1965 dolardan başlayan ons altın gerileyerek 1958 dolardan alıcı buluyor. Diğer taraftan İslam Memiş yeni rekor için rakam verdi. İşte tüm detaylar..

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 1

Altın yatırımcıları ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikası ile ilgili tahminlere göre hareketine devam ediyor. Geçen hafta çarşamba günü FED faizi 25 baz puan artırarak % 5.25-5.50 düzeylerine çıkarmıştı.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 2

ABD BÜYÜME VERİSİ ALTINDA YÖNÜ DEĞİŞTİRDİ
Fed Başkanı Jerome Powell, ilerleyen süreçte faiz politikasına ilişkin verilere bağlı hareket edileceğini söylemişti.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 3

Perşembe günü ise ABD’de 2’nci çeyrek büyüme rakamlarının yüzde 2 olan beklentinin üzerinde yüzde 2.4 olarak açıklanmasının ardından altın fiyatlarında sert düşüşler görülmüştü.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 4

Beklentilerin üzerinde gelen büyüme verisi Fed’in faiz artışlarına devam edebileceği ihtimalini kuvvetlendirdi. Bu gelişmeyle birlikte perşembe günü ons altın 1982 dolar seviyelerinden 1942 dolara kadar geriledi. Ons altın cuma günü toparlanarak haftayı 1959 dolardan kapattı.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 5

Perşembe günü 1682 liraya kadar gerileyen gram altın cuma günü bir miktar toparlanma gösterdi. Gram altın haftayı 1693 liradan kapattı.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 6

HAFTANIN İLK İŞLEM GÜNÜNDE ALTIN FİYATLARI YÜKSELDİ
Haftanın ilk işlem gününe 1959 dolardan başlayan ons altın 1972 dolara kadar yükseldikten sonra 1965 dolardan kapandı. Pazartesi gününe 1693 liradan başlayan gram altın 1708 lirayı gördükten sonra 1700 liradan kapandı.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 7

YENİ AYDA PİYASALARDA SON DURUM
Haftanın ikinci işlem gününe 1965 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda gerileyerek 1958 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1958 dolar, en yüksek ise 1966 dolar seviyeleri test edildi.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 8

Salı gününe 1700 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda hafif gerileyerek 1697 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1696 lira, en yüksek ise 1713 lira seviyeleri görüldü.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 9

İslam Memiş, gram altın, ons altın tahmini yaptı. 2024 yılı için merkez bankaları ve enflasyon uyarısında bulundu:

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 10

“KAPILAR AÇIK KALDI, PİYASALAR BIÇAK SIRTI”
Ons altın 1960 dolarda. 1935’e kadar gerilemenin mümkün olacağını, elinde dolar olanların ons almak isteyenlerin bu fırsatları değerlendirmesi gerektiğini söyledim. 1960’a toparladı.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 11

1944’e kadar geriledi. Buradan alım geldi ama bant aralığı yine dar. Kararsızlık var çünkü ortada. Fed’in faiz artırımı oldu ancak belirsizliği getirdi. Merkez bankalarını takip etmeyi sürdüreceğiz. Merkez bankaları bizi izlemeye devam edin dedi. Kapılar açık kaldığı için piyasalar bıçak sırtı kaldı.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 12

2024 YILI İÇİN ‘ENDİŞELERİM VAR, ARAŞTIRIYORUM’ YORUMU
Benim endişem şu 2024 yılında da kontrollü süreci sanırım merkez bankaları devam ettirecek. Enflasyon bekliyorum hızlıca geri gelen 2024 yılında da. Gerçek enflasyonla mücadele çok kolay olmayacak. Merkez bankaları tüm kozlarını sonuna kadar kullanacaklar. Endişelerim var, araştırıyorum, bu konuda önümüzdeki haftalarda yorum yapacağım. Ons altında 2020, 2040, 2050 dolar için yukarıda alanlarımız var.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 13

Gram altınla alakalı bir uyarım olmuştu. Gram altının bir geri çekilmesi var. Gram altın tekrar 1700’e kadar sarktı, tekrar toparlandı. Yukarı yönlü atakların devam edeceğini tahmin ediyorum. 1880 lira seviyeleri karşımızda kalmaya devam edecek. Düşüşlerle alakalı elinde TL olanları da uyarmıştık. Düşüşler değerlendirilmeli. Çünkü riskler masada kalmaya devam ediyor.

Gram gümüşte 20.87’ye kadar sarkmalar gördük. 21 altına sarkacağını ifade etmiştim. Arkadaşlarımız bu seviyelerden aldılar ve 25 lira seviyesini bekliyorlar.


YÜKSELİŞİN NEDENİ NE?
Ata Yatırım Hazine Direktörü Etem Öztekin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Gelişmiş ülkelerde merkez bankalarının önümüzdeki dönemlerde sıkılaşma adımları konusunda daha ihtiyatlı bir tavır sergileyebilecekleri beklentisi altının son dört ayın en güçlü kapanışını yapmaya hazırlanmasını beraberinde getiriyor.


Cuma günü açıklanan verinin Haziran ayında ABD enflasyonunda artış hızının son iki yılın en düşük seviyesine gerilediğini göstermesi Fed’in 1980’lerden bu yana en hızlı faiz artış sürecinde sona gelmiş olduğu beklentisini de pekiştirdi. Aynı gün ECB tarafında ise Stournaras ve Kazimir’in ekonomik aktivitede görünen yavaşlama nedeni ile faiz artışlarının sonlandırılması yönünde paylaştıkları beklentileri takip ettik. Son aylarda her iki merkez bankasının da sıkılaşan para politikası altın üzerindeki aşağı yönlü baskıyı hissettiriyordu.


Bugün ise hem faizlerde tepe noktasına ulaşılmış olması, hem de gündemde yerini koruyan resesyon riskleri altın fiyatlarına destek olmaya başlamış durumda. Başta ABD olmak üzere gelişmiş ekonomilerden yeni bir enflasyon dalgasına işaret edecek bir veri akışı gözlenmemesi halinde konjonktürün yeniden altın için destekleyici bir hal aldığı söylenebilir.


KURLARDA STABİLİZASYON SAĞLANDI MI?
Ekonomi yönetiminde atılan doğru adımların yanı sıra geçtiğimiz hafta Merkez Bankası başkan yardımcılarının değişimi sonrasında, ileriye yönelik beklentilerin geçmiş döneme kıyasla önemli miktarda iyileştiğini söylemek mümkün.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 14

Rezerv birikimindeki hız, Temmuz ayının ilk haftalarındaki kadar yüksek olmasa da, kuru sadece müdahaleler yoluyla savunma politikasının bırakıldığı kolayca anlaşılabiliyor.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 15

Önümüzdeki dönemde, başlayan yabancı girişlerinin hangi hızda devam edeceği ve Körfez ülkeleriyle yapılan anlaşmaların döviz girişlerinin zamanlaması, TL’nin en azından reel olarak değerini sonbahar aylarına kadar korumasında önemli etkenler olacağını düşünüyoruz.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 16

BORSADA YENİ HEDEF NE? ARTIŞ DEVAM EDECEK Mİ?
Atılan rasyonel adımlar sonrasında düşen ülke risk primleri, stabil döviz kurları, daha gerçekçi ama öngörülebilir enflasyon patikası, uzun süre sonra gelen yabancı yatırımcı girişi gibi olumlu gelişmeler, Temmuz ayı ortasından itibaren düşen TL mevduat faizi ortamı ile birleştiğinde Borsa İstanbul hisse senedi piyasası için uygun bir ortam oluştu.

Bu uygun ortamı bozacak bir gelişme olmadığı takdirde, kısa düzeltmeler olsa da borsada yönün bir süre daha yukarı olacağını düşünüyorum.”

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 17

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: ” Geçtiğimiz hafta Fed piyasa beklentileri dahilinde 25 baz puanlık bir artışa gitti. Kararın ardından Fed Başkanı Powell’ın faiz artırımlarına yönelik bir yönlendirme yapmamış olması ve enflasyon hedefine yönelik vurgunun kalkmış olmasını piyasalar olumlu algıladı ve emtia grubunda bir ralliyi takip ettik.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 18

Altında dip seviye tekniksel bazda görüldü diyebiliriz ama Fed’in masasında hala hedefler doğrultusunda düşmemiş bir enflasyon ve riskli olarak görülen bir bankacılık sektörü bulunuyor. Altında konusuna tekrar gelirsek eğer Powell’ın da dediği gibi makro verilere göre değerlendirmemiz daha doğru bir analiz yapmış olacağımızı düşünüyoruz.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 19

DÖVİZ KURLARINA DAİR ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?
Döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin momentum kaybetmiş olması ya da zayıf hareketlerin görünmesi kurlarda stabilizasyon şeklinde yorumlanmaması gerektiği görüşündeyiz. Kurlarda stabilizasyon sağlanabilmesi için TCMB’nin piyasalar üzerinde proaktif bir rol benimsemesi gerekmektedir.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 20

Bu rol içinse TCMB’nin makroekonomik projeksiyonlarının piyasalarca kabul görülmesi gerektiğini düşünüyoruz. TCMB’nin attığı adımlar yavaş olmakla beraber piyasalarda etkin olmaya başladığını görmekteyiz. Bu eğilimin devam etmesi halinde ise kurlardaki ılımlı yükselişin momentum kaybetse de devam edeceği kanısındayız.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 21

BORSADA YENİ HEDEF NE?
Borsa İstanbul’da TL bazlı olarak konuşmak zor olsa da 7200 seviyesini referans olarak kabul edebiliriz. Bu seviye üzerinde kalındığı sürece 8000 seviyesi hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 7000 ve 6700 destekleri ön plana çıkabilir.

Altın, borsa ve dolarla ilgili yeni gelişme! İslam Memiş'ten yeni rekor tahmini - Resim: 22

Dolar bazlı grafiklere baktığımızda ise 268$ seviyesinden fiyatlanmaktayız. 250$ seviyesi üzerinde kaldığımız sürece 300$ direncinin hedeflenebileceği görüşündeyiz