Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sinan Oğan’ın oyları 2. turda kime gidecek? İşte çarpıcı analizler

14 Mayıs seçimlerinin 2.

14 Mayıs seçimlerinin 2. tura kaldığının YSK tarafından ilan edilmesinin ardından 2. tur seçiminde Sinan Oğan’ın oylarının kime gideceği merak konusu oldu. Tecrübeli isimler bu sorunun cevabını Haber7’ye yorumladı.

Sinan Oğan’ın oyları 2. turda kime gidecek? İşte çarpıcı analizler

14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 49.49, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 44.89, Sinan Oğan’ın ise yüzde 5.17 oy almasının ardından YSK Başkanı Ahmet Yener, beklenen açıklamayı yaptı. Yener, alınan son verilere göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. tura kaldığını duyurdu.

YSK Başkanı’nın 2. tur seçimlerinin 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacağını duyurmasının ardından vatandaşlar 2. turda nasıl bir tablo ile karşılaşılabileceğini, özellikle yüzde 5’in üzerinden oy alan Sinan Oğan’ın oylarının 2. turda ne yöne gideceğini merak etmeye başladı. Haber7 tüm Türkiye’nin merak ettiği soruyu Ankara’nın tecrübeli gazetecileri ile görüştü.

Milat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Arseven ve Akşam Gazetesi yazarı Emin Pazarcı, “2. turda Sinan Oğan’ın oylarının eğilimi ne yönde olur?” sorusunu cevapladı.

OĞAN NE SÖYLERSE SÖYLESİN KILIÇDAROĞLU’NA GİTMEZLER

Sandıkta çıkan oyların Sinan Oğan’ın oyu olmadığını, Muharrem İnce’nin çekilmesiyle İnce’ye gidecek oyların Oğan’a gittiğini belirten Milat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Arseven “Sinan Oğan’ın oyları yüzde 2’ydi, yüzde 5’e çıktı.” dedi. Arseven, Sinan Oğan ne söylerse söylesin terör, dış güçler, Kandil meselelerinden dolayı Kılıçdaroğlu’na gitmeyecek oyların oranı çok fazla olduğunu  belirterek “Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu’nu desteklese bile seçmeni yine gitmez.  Şu da anlaşıyor ki, Meral Akşener ‘Desteğim Kılıçdaroğlu’na demesine rağmen Kılıçdaroğlu’na gitmeyen önemli bir oy oranı olmuş.  Oy oranlarını alt alta topladığınız zaman Kılıçdaroğlu’na verilen oylarda kayıplar olduğu görülüyor.” ifadelerini kullandı.


MUHALEFET DESTEKÇİLERİNİN OY VERME MOTİVASYONU DÜŞTÜ

Muhalefetin ilk turda motivasyonu olduğunu ve oy kullanma oranlarının yüksek olduğunun altını çizerek “Ciddi olmasa bile masada güçlendirilmiş bir parlamenter sistem vaadi vardı. Oy verecek seçmenin motivasyonu ne olacak? Sadece Kılıçdaroğlu’na oy vermek olacak. Muhafazakar partiler bir sürü milletvekili aldı. Dolayısıyla onlar için de oy verme motivasyonu düştü.” sözlerini sarf etti.

SİNAN OĞAN İÇİN EN AKILLICA İŞ…

Meclis koltuklarının dağılımının ardından Türk halkının Kılıçdaroğlu’na ‘topal ördek’ oyu vermeyeceğini söyleyen Arseven sözlerini şöyle sürdürdü;

Sinan Oğan’a bu seçimde oy verenler Kandil, FETÖ, topal ördek meselesine rağmen, ilk seçimde Millet İttifakı adayının fark yemesine rağmen dönecekler hep birlikte Kılıçdaroğlu diyecekler gibi bir şeyin zaten olması mümkün değil. Bırakın onu Sinan Oğan’ın oyları da kilit olmayacak burada. Çünkü diğer partilerin tabanları da bu durumda oy kullanma motivasyonu olmayacak. Sinan Oğan’ın oylarının tamamı Kılıçdaroğlu’na gitmeyeceği net.

Sinan Oğan pazarlık masasına da otursa vatandaş kararını verecek. Millet İttifakı ile bakanlık vesaire için anlaşırsa Kılıçdaroğlu’nun tüm bagajını yüklenmiş olacak. Sinan Oğan için en akıllıca iş, ‘Ben yüzde 5 oy aldım. Bu benim siyasi yürüyüşüm için bir çıkış noktasıdır. Benim sırtını örgüte dayayanlarla işim olmaz. ‘İsteyen istediği yere oy versin’ deyip böyle bir yönlendirme yapmaması lazım. Ama ‘Oylar Kılıçdaroğlu’na, benim desteğim ona’ derse zaten muhalefette bir tasfiye süreci yaşanacak.


OĞAN OYLARI ÜZERİNDE BELİRLEYİCİ OLMAZ

Sinan Oğan‘ın yüzde 5’in üzerindeki oyu için ‘Oğan belirleyici olmaz’ diyen Pazarcı, bu oyların Sinan Oğan’ın kendi oyu değil, tepki oyları olduğunu söyledi. Bu oyların Oğan’ın hareketiyle işaretiyle, bir yere gidecek oylar olmadığını ifade eden Oğan “Bir kısmı mülteci tepkisinden dolayı oraya gitti, bir kısmı Muharrem İnce tepkisinden dolayı oraya gitti, bir kısmı İYİ Parti’ye tepkiden dolayı oraya gitti. Yani tamamı tepki oyları onların.” dedi.


MİLLİYETÇİ VATANDAŞLAR KILIÇDAROĞLU’NA GİTMEZ

Sinan Oğan’ın oylarının 2. turda dağılacağını düşündüğünü belirten Pazarcı,  “Büyük ölçüde milliyetçi hassasiyeti dolayısıyla Millet İttifakı’na ve Kılıçdaroğlu’na gitmez. En azından sandığa gitmez.” ifadelerini kullandı. 

Pazarcı sözlerini şu şekilde sürdürdü;

Dolayısıyla kimse oturup o oylar üzerinden pazarlık yapmaya kalkmamalı. Yani Sinan Oğan çıkıp dese ben şu adayı destekliyorum oyunuzu ona verin yine gitmezler. Bu nasıl Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan estiler gürlediler ama sonuçta bir şey çıkmadı. Bunun gibi bir şey. Sinan Oğan bunun pazarlığını yapabilir belki ama kanacak insan var mıdır onu da bilemiyorum.

SİNAN OĞAN’IN ETKİSİ BİR YERE KADAR OLUR

Ülke Tv ekranlarında konuşan gazeteci Güngör Yavuzaslan da Sinan Oğan ve Ata İttifakı’nın oy oranın blok oyu olmadığını belirterek “Bunun içinde Muharrem İnce’nin destekçileri ve kitlesel tepkiler var. Kendilerini ne Erdoğan’da ne de Kılıçdaroğlu’nda ifade etmeyen bir üçüncü bir aday arayan tepkisel bir kitle var.” dedi. Oğan’ın konuşmalarında bazı şifreleri verdiğini belirten Yavuzaslan “Halkımızın huzurunu bozmayacağız, halkımızın kaotik bir duruma düşmesine izin vermeyeceğiz. “PKK/HDP gibi unsurlarla da bir arada olmamız beklenmez diyerek HÜDAPAR’a da vurgu yaptı ve sığınmacılar konusunda taleplerimiz var” dedi ve Ata İttifakı’nın ana söylemlerini koydu. “ şeklinde konuştu. 

Sinan Oğan faktörünün seçmen üzerinde bir yere kadar etkisinin olabileceğini ifade eden Oğan asıl faktörün belirleyicisinin seçmenin kendisi olacağının altını çizdi. 2. tur seçimine ilişkin öngörüsünü paylaşan Yavuzaslan “Cumhurbaşkanı’nın yüzde 50 bloğunu koruyacağını ve bunun üzerine ihtiyacı olan o 0.50’yi parlamentonun da verdiği mesajdan sonra, seçmen topal ördek istemiyor. Onun için Cumhur İttifakı avantajlı duruyor.” şeklinde konuştu.