Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Seçime geri sayım! Nasıl oy kullanacağız? Bunlara dikkat: Oy geçersiz sayılır

SİYASET Türkiye 14 Mayıs tarihinde 13.

SİYASET


Seçime geri sayım! Nasıl oy kullanacağız? Bunlara dikkat: Oy geçersiz sayılır

Türkiye 14 Mayıs tarihinde 13. Cumhurbaşkanı ile 28. Dönem Parlamentosu’nu seçmek üzere sandığa gitmeye hazırlanıyor. Hnagi kimlik belgeleri zorunlu? Cep telefonu ile kabine girilebilir mi? Kimler oy kullanamayacak? Hangi zarflar geçerli ve geçersiz. İşte adım adım 14 Mayıs oy verme işlemi…

Türkiye, bir hafta sonra 5 yıl süreyle görev yapacak 13. Cumhurbaşkanı ile 28. Dönem Parlamentosu’nu seçmek üzere sandığa gidecek. İşte Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre, oy verirken dikkat edilmesi gerekenler.

 KAÇ SEÇMEN OY KULLANACAK: Yurtiçi ve dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmen oy kullanacak. Bunların 60 milyon 697 bin 843’ü yurtiçi seçmen. 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk kez oy verecek.

SEÇMEN BİLGİ KÂĞIDI ZORUNLU MU: Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kâğıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmen bilgi kâğıdı gelmeyenler, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını e-Devlet, YSK’nın internet sitesi, mobil uygulaması ya da çağrı merkezinden öğrenip oyunu kullanabilecek.

HANGİ KİMLİK BELGELERİ ZORUNLU: Seçmenlerin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resimli ve resmi nitelikteki kimliğini yanında bulundurması zorunlu olacak. Bu belgeler nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgeler.

CEP TELEFONU İLE KABİNE GİRİLEBİLİR Mİ: Cep telefonu, fotoğraf veya Film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kabine girilmesi yasak.

KİMLER OY KULLANAMAYACAK?: Seçim tarihi itibarıyla 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı oy kullanabilecek. Oy kullanamayacaklar ise şöyle:

1- Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabi),

2- Askeri öğrenciler,

3- Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar.

YATALAK SEÇMEN NASIL OY ATACAK: Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler de evlerinde seyyar sandıklarda oy kullanacaklar.

GÖRME ENGELLİ NASIL OY KULLANACAK: Sandık kurulu başkanları görme engelli seçmenlere, YSK tarafından oy pusulalarına uygun olarak hazırlanacak şablon ile oy kullanabileceğini hatırlatacak.

HANGİ ZARFLAR GEÇERLİ: Sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılacak.