Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Avatar photo
Özgür AKKUŞ

Özgür Akkuş: Eşref Saat

Özgür Akkuş: Eşref Saat
” Eşref Saat” Şevket Rado’ nun kitabıdır. Şevket rado, bu kitabında yaptığı radyo konuşmalarını kaleme almış, kitabı hakkında önsözde şu ifadeleri kullanmıştır. ”

Çocuklarımıza hatta yalnız çocuklarımıza değil her seviyedeki halkımıza vazife duygusunu, daha çok çalışarak refahını artırmayı, kendisine olduğu kadar etrafına da faydalı olmayı, şefkati, doğruluğu, adaleti, iyilik etmeyi, insan olarak manevi değerler kazanmayı, kısaca iyi ve faziletli bir insan olmayı telkin eden kitaplarımız ne kadar da az. Senelerdir İstanbul Radyosu’nda sadece hayatı sevmeyi, çalışmayı, daha iyiyi aramayı, iyiliğe ve doğruluğa kıymet vermeyi telkin ederek vatandaşlarıma faydalı olmak maksadıyla hazırladığım konuşmalardan bir kısmını şimdi bir araya toplarken bu küçük kitabın umumi terbiye hizmet edeceğine inanıyorum. Eğer bu kitap bazı vatandaşlarıma faziletli ve çalışkan bir insan olmayı cazip gösterebilir de manevi kalkınmaya hizmet ederse kendisinden beklenen vazifeyi fazlası ile yapmış olacaktır. “


Kitap, öğretmenler tarafından ilköğretim öğrencileri için belirlenen 100 Temel Eser den biri olarak okullarda okutulmaktadır. Öğretmenler de bize iyiliği, doğruluğu telkin eden, topluma faydalı bireyler olarak yetişmemizi sağlayan kimseler değil midir? Onlar bilgi ve tecrübeleriyle ellerimizden tutar, bizi hayata hazırlar. Şevket Rado kitabına da adını verdiği ” Eşref Saat ” tabirini şöyle açıklıyor: ” Eşref saat, gündelik hayatımızda işlerimizin en iyi gittiği, kararlarımızın en isabetli olduğu, hükümlerimizde asla yanılmadığınız saattir. O saate hiçbir şeyler dayanamaz. Asırlarca ve asırlarca geçit vermeyen dumanlı dağlar bile Eşref saat gelince delinir yalnız sizin, teker teker insanların hayatında değil, milletlerin hayatında bile Eşref saatler vardır. O saatler gelmeye görsün, milletler esaretten kurtulurlar, o saatler gelip çatınca ordular harikalar yaratırlar. İnsanların kaderleri o saatlerde değişir tarih o saatlerde adamın yüzüne gülmeye başlar. Bütün mesele Eşref saatin gelmesine veya o saatin geldiğini anlamaya bağlıdır. Eşref saat görünmez kuvvetlerin işlettiği bir saat değil, insanların bizzat kendileri tarafından işletilen veya sadece dikkatli olmaları sayesinde geldiği kolayca fark edilen bir saattir. Ama dikkatli olmayan, kendini hayatın akışına bırakmış veya akıntıların tersine sandalını yürütmeye çalışan insan, Eşref saatin geldiğini fark etmek şöyle dursun duvardaki asma saatin on ikiye çeyrek kalayı gösterdiğini bile görmez. Milletlerin eşref saatini büyük dahiler keşfeder. ” Yazarın kitabındaki bu sözleri okudukça bu dahileri yetiştirecek olanların da bu dahilerin de bizzat öğretmenler olduğunu düşünüyorum. Öğretmenlerimize imkan verilirse, toplumun her saati eşref saat olmaz mı? Yazarımız Şevket Rado’ nun anısına ve görevini meşakkat ile yapan değerli öğretmenlerimize saygı ile..

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ