Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Lenfoma nedir?

Lenfoma, bağışıklık sisteminin bir

Lenfoma, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sisteme ait lenf dokusunun habis tümörüne verilen genel isimdir.

Lenfoma, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sisteme ait lenf dokusunun habis tümörüne verilen genel isimdir.

Lenfomanın Belirtileri Nelerdir?

1- Ağrısız lenf bezi büyümeleri(Lenfadenopati)

En sık görülen belirtidir. Lenf bezlerinin ağrısız 1 cm’den fazla olan düğüm şeklinde şişlikleridir. Çoğunlukla boyun, koltuk altı ve kasık bölgesindeki bezeler fark edilme olasılığı en yüksek olan bezelerdir.

Unutulmaması gereken en önemli nokta, lenf bezi büyümesinin onlarca sebebi vardır. Lenfoma bunlardan sadece bir kısmını oluşturan hastalık grubunun adıdır.

2- Gece terlemesi

Özellikle geceleri olan ve giysilerin ve çarşafların ıslanmasına neden olacak ve giysi değiştirmeyi gerektirecek düzeyde şiddetli gece terlemeleri lenfomanın ön bulgusu olabilir.

3- Sebebi bilinmeyen ateş

Nedeni ortaya konamamış ve hiçbir sebep yokken vücut ısısının 38ºC’nin üzerinde olması da lenfomanın bir habercisi olabilir.

4- Kilo kaybı

Diyet yapmaksızın veya yeterli beslenmeye rağmen son 6 ay içerisinde vücut ağırlığının ’undan fazlasının kaybedilmesi lenfomaya eşlik eden bir bulgu olabilir.

5- Sürekli yorgunluk

Şiddetli ve devamlı halsizlik veya yorgunluk lenfomaya özgü yakınmalar olmamakla birlikte yukarıda sayılan belirtilerle beraber ise mutlaka lenfoma açısından ileri inceleme yapılmalıdır.

BU BELİRTİLERİN BİR KISMI VEYA HEPSİ BENDE VAR! NE YAPMALIYIM?

Kendinizde bu belirtileri görürseniz öncelikle aile hekiminize başvurmanız önerilir. Ancak unutmayınız ki bu bulguların hiçbiri lenfomaya özgü işaretler değildir. Bir çok başka hastalıkta da benzer belirtiler görülebilmektedir.

Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Lenfomadan korkmayın, eğer belirti varsa doktorunuza danışın!