Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KKM’nin yükünün neden Merkez’e yüklendiği ortaya çıktı: MB borca karşılık 100 milyar TL basacak

AK Parti’nin meclise sunduğu

AK Parti’nin meclise sunduğu torba kanun teklifinde KKM’de Hazine desteği uygulamasının Merkez Bankası’na devri öngörüldü. Bununla birlikte teklifte usul ve esasların belirlenmesi yetkisinin de Merkez Bankası’na devredilmesi teklifi yer aldı. Ekonomistler ise bu teklifi değerlendirirken, Merkez Bankası’na devredilecek kur farkının 100 milyar TL olduğu ortaya çıktı.

KKM'nin yükünün neden Merkez'e yüklendiği ortaya çıktı: MB borca karşılık 100 milyar TL basacak

AK Parti, dün memur maaşlarında artış öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. 17 maddelik torba kanun teklifinde, Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) bütçeye üzerindeki yükünü kaldırmaya yönelik teklif büyük ses getirdi.

Teklifte KKM’de Hazine desteği uygulamasının Merkez Bankası’na devri öngörüldü. Buna ek olarak, torba kanun teklifinde KKM uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi yetkisinin de Merkez Bankası’na devredilmesi teklifi yer aldı.

Vatandaşlarda soru işaretlerine sebep olan yeni teklifle ilgili ekonomistler yorumlarda bulundu. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, sosyal medya hesabı Twitter’dan hazine desteği uygulamasının Merkez’e devredilmesiyle ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e soru yönetti. Gürses, Şimşek’e yönelik şekilde, “Bu hakikaten çok rasyonel olmuş. KKM kaynaklı bütçe açığını doğrudan Merkez Bankası matbaasına gönderme fikri size sorulmuş muydu?” dedi.

Buna ek olarak Gürses, “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelen kanun teklifinin gerekçe ve etki analizi: Yükümlüsü Hazine olan KKM’lerde Merkez Bankası’na devredilecek kur farkının 100 milyar TL olduğu belirtiliyor. Dili ise ilginç “bütçe imkanlarından yapılmaması sağlanmaktadır”” ifadelerini kullanarak, teklifin gerekçe ve etki analizini yayımladı.

‘PARA BASARAK KARŞILAYACAĞIZ’

KARAR yazarı Prof. Dr. Uğur Emek ise sosyal medya hedsabından Gürses’in paylaşımını alıntılayarak, “Para basarak karşılacağız demişler” ifadelerini kullandı.