Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kanser hücresinin büyümesini Türk bilim kadınının buluşu önleyecek

Kanser hastalarını ölüme sürükleyen

Kanser hastalarını ölüme sürükleyen kanser hücrelerinin yayılmasının önlenmeye yönelik çalışmasında başarıya ulaşan Prof. Dr. Binnur Akkaya, kanser ve kötü huylu hücrelerin damar yüzeylerine tutunmasını engelleyen ve yayılmasını önleyen sülfatit benzeri kitosan türevi bir bileşik molekül sentezledi.

Kanser hücresinin yayılmasını Türk bilim kadınının buluşu önleyecek

Kanser hastalarını ölüme sürükleyen en önemli etkenlerinden biri olan kanser hücrelerinin yayılmasının önlenmesine yönelik bir çalışma yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bilim Kadınları Derneği Başkanı Prof. Dr. Birnur Akkaya, kanser ve kötü huylu hücrelerin damar yüzeylerine tutunmasını engelleyerek, yayılmasını önleyen sülfatit benzeri kitosan türevi bir bileşik molekül sentezledi.

Prof. Dr. Akkaya, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurarak ‘Sülfatit Benzeri Kitosan Türevi Bileşik’ ismini verdiği buluşunun ulusal belgesini de aldı. Çalışması hakkında konuşan Prof. Dr. Akkaya, “Özgünlüğü hem kanser hücrelerinin yayılmasında yer alan sülfatit ve selektinler arasındaki etkileşimlerin sülfatit bloklanmasıyla yeni bir ilaç etken maddesinin ortaya çıkarılması ve aynı zamanda sülfatite benzeyen bir molekülün sentezlenmiş olmasıdır” dedi.

Çalışmadan olumlu sonuç aldıklarını belirten Prof. Dr. Akkaya, “Elde ettiğimiz veriler sonucunda biyolojik aktivitesine baktık. Gayet olumlu sonuçlar aldık ve patent oluşturduk. Tabii ki patent oluşturduktan sonra çalışmalarımız hızla devam edecek. Amacımız hayvan ve faz çalışmalarıyla bunu devletimiz için milletimiz için faydalı ve yararlı hale getirilmesidir” diye konuştu.

Prof. Dr. Akkaya buluşun aynı zamanda diyabet, metakromatik lökodistrofi, epilepsi, Alzhimer, parkinson ile çeşitli bakteriyel enfeksiyonlar olan HIV-1, Hepatit C, influenza A virüsü gibi viral enfeksiyonların ortadan kalkmasında da önemli rol oynayacağını ve ilaç etken maddesi olarak kullanılabileceğini söyledi.