Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HDP’nin önceki seçime göre 67 olan milletvekili sayısı bu seçimde 62’ye düştü

14 Mayıs seçimlerinde HDP

14 Mayıs seçimlerinde HDP vekil kaybı yaşadı. 2018 yılı milletvekili seçimlerinde 67 milletvekili çıkaran HDP, bu seçimde 62 milletvekili çıkarabildi.

HDP'nin önceki seçime göre 67 olan milletvekili sayısı bu seçimde 62'ye düştü

Heyecanla beklenen 14 Mayıs seçimlerinde partilerin milletvekili oranları belli oldu.

Bu kapsamda HDP ise yaşadığı vekil kaybıyla dikkat çekti.

5 VEKİL KAYBETTİ
2018 yılı milletvekili seçimlerinde yüzde 11,7 oy oranıyla 67 milletvekili ile Meclis’te yerini alan HDP, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 8,8 oy alarak 62 milletvekili çıkarıyor.

BATI İLLERİNDE DÜŞÜŞTE
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun birçok ilinde oy oranı gerilemesine rağmen CHP ve İYİ Parti etkisiyle milletvekili sayısını koruyan HDP’nin, batı illerindeki oylarında ise ciddi bir düşüş yaşandı.

Bir önceki seçimde İstanbul’da yüzde 12,67 oy alarak 12 milletvekili çıkaran HDP, kesin olmayan sonuçlara göre bu seçimde yüzde 8.16 oy alarak 8 milletvekili çıkarabildi.

BAŞKENT’TEN MİLLETVEKİLİ ÇIKARAMADI
HDP oylarında ciddi düşüş yaşanan illerden biri de Ankara oldu. 2018 seçimlerinde Ankara’dan yüzde 6.4 oy alarak 1 milletvekili çıkaran HDP, bu seçimde yüzde 3,07 oranında oy alarak Ankara’dan milletvekili çıkaramadı.

2018 seçimlerinde İzmir’de yüzde 11,49 oy alarak 2 milletvekili çıkaran HDP’nin, İzmir’deki oy oranı 7,5’e düştü.

Ankara, İstanbul ve İzmir’in yanı sıra batı illerinin neredeyse tamamında HDP oylarında ciddi bir düşüş yaşandı.

DİYARBAKIR’DA 1 VEKİL KAYBETTİ
HDP’nin kalesi olarak nitelendirilen Diyarbakır’da ise bir önceki seçimde yüzde 65,54 olan oy oranı, yüzde 61,19’a düştü. Diyarbakır’da önceki seçimde 9 milletvekili çıkaran HDP, kesin olmayan sonuçlara göre 8 milletvekili çıkarabiliyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 10,52 oldu. İttifakın bileşenlerinden TİP’in oy oranı da yüzde 1,73’te kaldı. TİP bu oy oranıyla Meclis’e 4 milletvekili gönderebilecek.

Öte yandan Antalya ve Mersin gibi bazı illerde ise TİP’in ayrı liste ile seçimlere girmesi nedeniyle milletvekili kayıpları da yaşandı.