Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EYT’lilere müjde: Avans ödemesi geliyor! Başvurular için gözler o tarihte

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin resmen uygulamaya geçirilmesiyle 2 milyonun üzerinde kişiye emeklilik yolu açıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) personelleri gece gündüz demeden EYT’ye başvuranların dosyalarını inceleyip karara bağlanıyor. Maaşı geciken EYT’liler için de avans haberi geldi.

EYT'lilere müjde: Avans ödemesi geliyor! Başvurular için gözler o tarihte - Resim: 1

SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada emekli aylığı 90 gün içinde bağlanamayanlar için avans düzenlemesi olduğu bildirildi. Kurumun resmi internet sitesindeki 2018/38 Sayılı SGK Genelgesi’nde, emeklilik müracaatını yapmasına rağmen 90 gün içerisinde maaşı bağlanmayan emekli adayları için avans düzenlemesini kapsıyor.

EYT'lilere müjde: Avans ödemesi geliyor! Başvurular için gözler o tarihte - Resim: 2

KİMLER AVANS ALABİLECEK?
Düzenlemeye göre EYT’liler SGK’dan avans talebinde bulunabilir. EYT’nin resmen hayata geçirildiği 3 Mart 2023 günü emeklilik müracaatında bulunmasına rağmen maaşı halen bağlanamayan emekli adayları 2 Haziran’dan sonra kurumdan avans talebinde bulunabilecek. Ödenen avanslar, bağlanan emekli aylığından mahsup edilecek. Yönetmeliğe göre, emekli aylığının 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık bağlamaya hak kazandığı tespit edilen kişilere, yazılı talepte bulunmaları halinde ilerideki emekli aylığı alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebiliyor.

EYT'lilere müjde: Avans ödemesi geliyor! Başvurular için gözler o tarihte - Resim: 3

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2018/38 sayılı genelgesinin ilgili bölümünde şu ifadelere yer veriliyor: “Kuruma tahsis talebinde bulunan sigortalı ve hak sahiplerine 90 gün içinde gelir ve aylık bağlanamaması durumunda, Kurumca gelir ve aylık bağlanmasına hak kazandığı anlaşılan sigortalı ve hak sahiplerine yazılı talepte bulunmaları halinde, ilerideki alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebilecektir. Avans miktarı her üç ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin üç katını, gelirlerde ise net asgari ücretin iki katını geçmemek üzere Kurumca belirlenecektir. Avansın bağlanacak gelir ve aylık birikmiş tutarından fazla olan bölümü, müteakip gelir ve aylıklarından 1/4 oranında kesilerek mahsup edilecektir.”

EYT'lilere müjde: Avans ödemesi geliyor! Başvurular için gözler o tarihte - Resim: 4

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz günlerde eğer emekli aylığı 90 gün içerisinde bağlanmazsa avans düzenlemesi olduğuna ilişkin haberler yer aldı.