Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitimci yazar Özgür Akkuş yazdı: Dolmabahçe Sarayı

Eğitimci yazar Özgür Akkuş

Eğitimci yazar Özgür Akkuş yazdı: Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı; İstanbul Beşiktaş’ta, Kabataş’tan Beşiktaş’a uzanan Dolmabahçe caddesi ile İstanbul boğazı arasında 250.000 metrekarelik bir alan üzerinde bulunan görkemli bir Osmanlı sarayıdır. Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz, Sultan Abdülhamid, Sultan Vahdettin gibi daha birçok padişahı ağırlayan bu Osmanlı sarayı cumhuriyetin ilanı ile de Mustafa Kemal Atatürk’ ün İstanbul’daki cumhurbaşkanlığı konutu olarak kullanılmıştır.10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk’ün öldüğü yer olması münasebetiyle de Cumhuriyet tarihinde ayrı bir öneme sahiptir.


Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları saraya 140 TL ücret karşılığında girebiliyor artı Harem bölümü için 90 tl ödeniyor, toplam 230TL ile sarayın her bölümünü gezebiliyorsunuz. Yabancılar için ücret 650 TL, 0-6 yaş arası çocuklar ve 65 yaş üzerindekiler saraya ücretsiz giriş yapabiliyor, Müze kartı olanlar giriş 60 TL artı Harem bölümü için 90 TL, öğretmen ve öğrencilere ise; giriş 50 TL, 50 TL ile Selam, Harem ve Resim Müzesine ( Sarayın içinde ayrı binalarda bunlar ) ücretsiz girebilirler. Her binanın girişinde bilet kontrolleri oluyor.


Dolmabahçe Sarayı ‘na birçok defa gittim. Gittiğim her seferde de bu tarihi dokunun görkemi karşısında büyülendim. Sarayın harikulade bir mimarisi var. Gördüğünüz her şey size tarihi canlı canlı yaşatıyor. Sizi heyecanlandırıyor. Fakat ben Osmanlı döneminde kadınların ‘ cariye’ olarak kullanılması fikrinden hoşlanmadığım için gezerken yer yer rahatsızlık da duydum. Özgür bir kadın olduğum için bugünlerime şükrettim.

Bu arada sarayın içinde fotoğraf çekmek yasak. Tüm fotoğraflarınızı sarayın bahçesinde çekebiliyorsunuz. Yorulduğunuz zaman bahçedeki fiskiyeli havuz başlarında, boğaz manzarası eşliğinde dinlenebiliyorsunuz. Bahçede yiyecek, içecek ihtiyaçlarınızı karşılabileceğiniz kafeler de var. İmkanı olan hemen herkesi mutlaka Dolmabahçe Sarayı’ nı görmeye çağırıyorum.