Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitimci yazar Özgür Akkuş: Savaş ve barış!

Savaş ve Barış..Dünyanın varoluşundan

Savaş ve Barış..
Dünyanın varoluşundan beri öldürmenin fiziksel ve ahlaki açıdan kötü olduğu bilindiği halde neden binlerce insan birbirini öldürür, savaşlar neden olur?
Bunu ” emperyalizm ” kavramı ile açıklamak en doğru yoldur. Emparyalizm, belli bir güce sahip olan devletin başka devletler, milletler ve topraklar üzerinde onların rızası olmadan hakimiyetini kurması, kaynaklarından yararlanması demektir. Emparyalist ülkeler müslüman, Hıristiyan ya da müsevi ayırt etmeksizin kendi çıkarları etrafında güçbirliği kurarak, terör örgütlerini de yanlarına alarak savaşlar başlatırlar. Ulusların özgürlüğü, dini değerleri üzerinden onların duygularını sömürerek insanlar arasında düşmanlık yaratırlar. Kendilerinin tek derdi yayılmacılık ve yayıldıkları ülkelerin kaynaklarından faydalanmaktır. Günümüzde insanlığın utancı, trajedisi haline gelen savaşlar; Suriye Savaşı, Ukrayna – Rusya Savaşı, Filistin – İsrail Savaşı bunun sonucudur. Bu savaşlar en çok kimlerin işine yarar, dünya bunlara neden seyirci kalır sorularının cevapları işte burada yatar. “
Savaşları zenginler çıkarır, yoksullar ölür. Devleti beceriksizce yöneten, egosu ve çıkarları ile hareket eden liderler; dini, milli, siyasi argumanlarla halkı ikna ederek ve çevresine topladıkları ” kaymak tabaka ” diyebileceğimiz kesimin de desteğiyle savaş kararlarına imza atarlar. Oysa uluslararası hukuka göre; savaşmanın tek haklı nedeni ” meşru müdafaa ” dır.Yani milletlerin bir saldırıyla karşı karşıya geldiği zaman kendisini savunmak ve korumak için savaş yapması. Savaş hukuku çiğnenerek ahlaki huzursuzluk çıkarılarak yapılan savaşlar küresel çapta etkileri uzun yıllar sürecek korkunç yıkımlara sebep olur. Ve mutlaka tarih binlerce masum insanın haksız yere ölümüne sebep olan bu savaşları, en güçlü utanç hikayeleriyle yazar.
Peki ” Barış ” ne zaman gelir, dünyada gerçek bir barışı sağlamak mümkün müdür? Bütün bunları bize zaman gösterir oysa savaşın ortasında kalan bir canın bile barışa hemen şimdi ihtiyacı vardır.