Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitimci yazar Özgür Akkuş, LGS tercihleri ne zaman ve nasıl yapılacak?

LGS tercihleri ne zaman

LGS tercihleri ne zaman ve nasıl yapılacak?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı 4 Haziran tarihinde tamamlanmıştı. LGS sonuçlarının ilan edilmesiyle LGS tercihleri gündemdeki yerini aldı. Geçtiğimiz yıl LGS tercihleri 4 -20 Temmuz tarihleri arasında alınırken bu sene 3 – 19 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. İşte 2023 MEB ile LGS tercih süreci hakkında merak edilenler…

Liselere Geçiş Sistemi Sınavı (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavları (YKS) geride kaldı. LGS sınav sonuçları açıklandı ama YKS henüz açıklanmadı. 8. sınıf öğrencilerini ve velileri tercih heyecanı sardı. Bazı veliler sınav sonucunun istedikleri gibi gelmediğini söylüyor, çocuklar kendilerinden beklenen başarıyı gösterememişler.

8. sınıf öğrencilerinin birçoğu, bu sınava fazla hazırlanmadıklarını, büyüme ve gelişim süreçlerine denk gelen bu sınavın yapılmasının doğru olmadığını savunuyor. Spor, sanat, sosyal etkinlikler, eğlence gibi faaliyetler onların daha çok ilgisini çekiyormuş.Bu sınavın kalkması gerektiğine inanıyorlar ve büyüklerine, yetkililere sesleniyorlar.

Veliler ve öğretmenler de aynı görüşte, öğrenci 8. sınıfa gelince herkes bir kabusu yaşar gibi oluyor.**Sınav sonuçlarını öğrenen öğrenciler, okullarının rehberlik servisinden ve okul idaresinden, tercihleri konusunda destek alabilirler. Okul yönetimi, rehberlik servisi; velileri, öğrencileri bu konuda yıl içinde, zaman zaman bilgilendiriyordu. Çocuklar rehber öğretmeni eşliğinde okul tercihlerini yapabilirler.

LGS puanı düşük ya da sınava girmemiş öğrenciler de sadece okul puanıyla alan liselere yerleşebiliyor. Okul puanıyla alan liselerin listeleri de 8. sınıf öğrencilerine okulları tarafından duyurulmaktadır. YKS sınavına gelince; sınav sonuçları açıkladığı zaman gençler en uygun üniversite ve bölüm tercihini yine kendi okullarının rehber öğretmenlerine başvurarak, yardım alarak yapabilirler.

Çünkü hangi meslek daha kolay iş bulur sorusundan ziyade benim yeteneğime, kişiliğime en uygun meslek hangisidir, ben hangi meslekte mutlu olurum, doyum sağlarım sorularına cevap aranmalıdır. Yapılan yanlış tercihlerden dolayı, birçok genç sonraki zamanlarda ya ortada kalıyor hiçbir şey yapamıyor ya da sevmediği bir mesleği yıllarca yaparak mutsuz olabiliyor.Bu yüzden tercih listesi oluşturmadan önce iyi bir araştırma yapmak gerekir. 18 yaşına gelmiş bir bireye tabiki büyükler olarak tavsiyede bulunacağız fakat bir ömür boyu yapacağı mesleği yine kendisinin seçmesine izin vermemiz gerekir. Biz sadece onun ilgi alanlarını, yeteneklerini ve hangi mesleğe yatkın olduğunu keşfetmesine, kendini tanımasına olanak sağlamalıyız. YKS tercihi yapmakta olan tercih listesini hazırlayan gencin yine dikkat etmesi gereken bir husus daha var; aldığı puanın özelliklerine göre okulların puanlarını karşılaştırması ve sıralamada olabilecek hatalı tercihler yapmamasıdır.

Bu yüzden ÖSYM nın gönderdiği ” Sınav Kılavuzu” nu dikkatle incelenmelidir. Ve son olarak, kendisine şunu sormalıdır; ben gerçekten ne yapmak istiyorum?

Kendimi nerelerde görmek istiyorum?