Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitimci Yazar Özgür Akkuş: Arkadaşlık…

ARKADAŞLIKArkadaşlar, gözümüzü açtığımız bu

ARKADAŞLIK
Arkadaşlar, gözümüzü açtığımız bu dünyada, ailemizden sonra kendimize yakın hissettiğimiz kimselerdir. Arkadaşlık, tercih edilerek sürdürülen bir ilişki biçimidir. Çocukluğumuzdan yaşlılığa kadar hayatımızın her aşamasında yanımızda arkadaş veya arkadaşlar bulunur. Arkadaşlık, bireyin farklı yönlerden gelişimini sağlar, birey kurduğu sosyal arkadaşlık ağları ile kendi psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılar, kendini gerçekleştirir.
Arkadaşlık, karşılıklı üretken ve karşılıklı pozitif açıdan karakterize edilen, birbirine bağlı kişiler arasındaki ilişkidir. insanları arkadaş diye görüyorsak, bu onlardan hoşnut olduğumuzu gösterir.

Karşılıklı güven, karşılıklı anlayış ve dürüstlük arkadaşlıkta çok önemlidir. Günümüzün zorlu şartlarında etrafımızda samimi, sevecen, güvenilir kimseler varsa ve biz onlara kendimizi rahatlıkla açabiliyorsak şanslıyız demektir.
Arkadaşlık; çocukluktan olgunluğa doğru entelektüel, duygusal ve sosyal gelişim ile birlikte değişir. Erkek ve kadın için farklıdır. birbirine benzeme, benzer değerleri paylaşma, benzer kişiliklere sahip olma, birbirine yakın yaşama ya da çalışma, aynı yaşlarda olma, aynı cinsiyetten olma gibi durumlar arkadaşlık ilişkisinin oluşmasına sebep olur.
Arkadaş olan insanlar birbiriyle etkileşime girme fırsatı en fazla olan insanlardır. Yakınlık ya da fiziksel yakınlık, etkileşimin ilk aşamasında çok önemlidir. Mesela aynı okulda, aynı sınıfta okuyanların, aynı işyerinde çalışanların ya da aynı apartmanda, mahallede oturanların arkadaş olma ihtimalleri daha yüksektir. Fakat benzerlik hususu da önemlidir; aynı davranış, tutum, inanç, etnik, ideolojik ve hatta fiziksel benzerlikleri olan kişiler arasında arkadaşlık daha kolay kurulur ve sürdürülebilirdir. Bu yüzden; ‘ Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim. ‘ atasözü bu anlamda söylenmiş en doğru sözdür.
Umarım hepimizin yolu samimiyet ve sevencenlikleriyle bizi kucaklayan, mutlu olmamızı sağlayan doğru arkadaşlara çıkar.