Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EĞİTİMCİ YAZAR HAZAL ÇELİKDEMİR: ORYANTASYON (OKULA UYUM)-OKUL OLGUNLUĞU…

ORYANTASYON (OKULA UYUM)-OKUL OLGUNLUĞU…

ORYANTASYON (OKULA UYUM)-OKUL OLGUNLUĞU…

2023-2024 Eğitim Öğretim yılında okul öncesi eğitim, birinci sınıfa başlayacak öğrenciler için 4 Eylül ile 8 Eylül arası ORYANTASYON yani okula uyum programları gerçekleştirilecek.

Uyum haftasında okulların belirlediği saatlere göre 2’şer saatlik programlar uygulanır.

Uyum haftası programına katılmak zorunlu değil ama okul düzenini öğrenme, yeni arkadaşlarıyla kaynaşma, öğretmenleriyle tanışma ve alışma açısında önemli olduğundan katılması çok faydalıdır.

Okula başladıkları ilk haftalar çocuğun yaşadıklarının, geleceğine emin adımlar atmasında büyük rolü vardır.

Bunun için uyum haftası (ORYANTASYON) yaşamın da temelidir.

ORYANTASYON çocuklarının yaş grubunun gelişim özellikleri de aynıdır.

İlkokulun birinci sınıfına başlamak bazı çocuklar için korku ve kaygı yaratsada , bazı çocuklar için heyecan dolu bir süreçtir.

Hangi yaşta olursa olsun her zaman için yeni ve farklı bir ortama girmek uyum gerektirir.

Okul, aileden farklı kuralları olan bir ortamdır.

Bu yüzden ilkokulun ikinci, üçüncü, dördüncü sınıfları başlamadan bir hafta önce okul idari kadro, öğretmenler, yardımcı personeller sadece ilkokula yeni başlayanlar için tam kadro hazırlanırlar.

Bu yüzden oryantasyon’u ; “Aile-Çocuk ve Okul programı” üç boyutlu br süreç olarak değerlendiririz.

Oryantasyon boyunca çocuklar üst sınıftakilerin olası baskılarına maruz kalmadan, serbestçe Okulu tanımaları-kendi yaş gruplarıyla tanışmaları,kaynaşmaları-temel ihtiyaçlarını( yemek-tuvalet gibi) nasıl karşılayacaklarını öğrenir ve kendilerini özel hissederler.

Oryantasyon’da “OKUL OLGUNLUĞU” iyi gözlemlenmeli…!

Uyum haftasında çocuğun okula hazır olup olmadığını yani okul olgunluğu gelişmiş mi ? diye çocuğun fiziksel hal ve davranışlarına, psikolojik, dil gelişimi ve zihinsel gelişimi gözlemlenerek rapor tutulup, aileyle işbirliği yaparak karar verilir.

Şayet çocuk sınıfta farklı davranışlar sergiliyor, etkinliklerde çok yetersiz kalıyor, arkadaşlarına uyum sağlayamıyor, temel ihtiyaçlarını öğrenmemekte ısrar ediyorsa ”Okul Olgunluğu’nun” henüz gerçekleşmediği söylenebilir.

Bunu aşmak için en büyük görev önce anne-babaya daha sonra öğretmenlerimize düşüyor.

Anne-baba; çocuğa okula başlama yaşının geldiğini-okulda bilmediğimiz oyunları öğreneceğini yeni etkinliklere katılacağını söyleyerek okul olgunluğu temelini atarlar.

Özellikle anne-babalar ; Çocuğa okula başlayacaksın ne hissediyorsun? Korkuyor musun? Heyecanlı mısın ? gibi sorular sorarak duygusal çöküntü içine sokmamalılar.

-“Korkuyorum, okula daha sonra gideyim” derse, çocukla alay etmeden ve kızmadan , pazarlık etmeden duygularını rahatlıkla ifade etmesini sağlamalı ve çocuğun büyüdüğünü, okul yaşının geldiğini ve onunla gurur duyduğunu güvenilir kelimelerle anlatmalı.

Okulun açıldığı ilk hafta okul personeli ve öğretmenlerimiz çocukları güler yüzle karşılamalı, küçük ikramlarda bulunarak küçücük masum yüreklere dokunmakla onları kazanmalı..

Çocuk acıktığını, tuvalet ihtiyacının geldiğini söylediğinde samimi ve güven verici sözlerle yardımcı olmalı..

Okulun kuralları sert yaklaşımlarla değil oyunlar kurarak çocuklara öğretilmeli..

Hatta okulun ilk haftasında öğrencinin grubuyla bir etkinlik düzenlenebilir, öğretmen-velilerle birlikte bir tanışma kaynaşma toplantısı da yapılabilir..

2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Tüm Öğretmenlerimize, Öğrencilerimize ve Velilerimize Hayırlı ve Uğurlu olsun..

Bilgi ve Hikmet’te kalınız..