Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dış açıkta yeni rekora kur duvarı

Ticaret Bakanlığı’nın geçici verilerine

Ticaret Bakanlığı’nın geçici verilerine göre haziran ayında dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 34,5 azalarak 5,3 milyar dolara geriledi. Ekonomistler bunu hem 9 günlük bayram tatiline hem de yüksek kura bağladı. Bu düşüşte TCMB’nin seçimden sonra döviz satışını bırakması ve TL’yi değersizleştirmesinin de etkili olduğu paylaşıldı.

Türkiye’de seçimlerden sonra hızla artan kur, ithalattı da eritti. Özellikle Haziran ayında neredeyse 10 günlük bayram tatili de son ayların en düşük dış ticaret açığına neden oldu. Analist Fatih Sezer “Uzun süre sonra ilk defa dış ticaret açığında kayda değer bir düşüş olmuş. Bu düşüşte TCMB’nin Erdoğan seçimi kazandıktan sonra tanzim döviz satışını bırakması ve TL’yi pul etmesi de etkili. Bayramın Haziran ayı içinde olması da verilerin sağlıklı yorumlanmasını zorlaştırıyor” dedi.

Dış açıkta yeni rekora kur duvarı

Ticaret Bakanlığı’nın geçici verilerine göre haziran ayında dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 34,5 azalarak 5,3 milyar dolara geriledi. Ticaret Bakanlığı, haziran ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Verilere göre haziran ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 azalarak 20,9 milyar dolara geriledi. İthalat ise yıllık bazda yüzde 16,8 daralarak 26,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece, dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 34,5’luk düşüşle 5,3 milyar dolar oldu. Ticaret Bakanlığı, mayıs ayında hem ihracatta hem de ithalatta rekor kırıldığını ve dış ticaret açığının yüzde 18,8 büyüyerek 12,6 milyar dolara yükseldiğini bildirmişti. TÜİK’in nihai verilerine göre ise mayısta dış ticaret açığı 12,5 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

İhracatın ithalatı karşılama oranı ise haziranda yüzde 79,5 oldu. Verilere göre ocak- haziran dönemini kapsayan yılın ilk 6 ayında ihracat, yıllık bazda yüzde 1,8 azalarak 123,3 milyar dolara gerilerken, ithalat ise yüzde 4,3 artarak 184,7 milyar dolara yükseldi. Yılın ilk 6 ayında dış ticaret açığı geçen seneye göre 10 milyar dolar daha artarak 61,4 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 780 milyon dolar), ABD (1milyar 330 milyon dolar) ve İngiltere (1 milyar 12 milyon dolar) oldu. Haziran ayında en fazla ithalat yapılan ülkeler sırasıyla; Çin (3 milyar 818 milyon dolar), Rusya Federasyonu (2 milyar 981 milyon dolar) ve Almanya (2 milyar 12 milyon dolar) oldu. Böylece uzun süre sonra ilk kez Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülke Rusya dışı bir ülke oldu.