Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Beyaz bayraklı işyerlerine 1 puan prim teşviki

Çalışma ve Sosyal Güvenlik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuda yaklaşık 700 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi için Cuma günü işçi sendikaları ile yeniden bir araya geleceklerini söyledi. Vedat Bilgin, devlete olan yükümlülüklerini zamanında yerine getiren, iş kazası olmayan, kayıtdışı işçi çalıştırmayan, sendikalı, toplu iş sözleşmeli işyerlerine 1 puan prim teşviki vereceklerini açıkladı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işyerlerinde sendikal örgütlenmeyi, kayıtlı istihdamı, devlete olan yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeyi özendirmek amacıyla “Beyaz Bayrak” uygulaması başlattı.

Bakan Bilgin, törende yaptığı konuşmada, kamudaki 700 bin dolayında kamu işçisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu iş sözleşmesi görüşmeleri hakkında da bilgi verdi. Bilgin, “TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile cuma günü bir defa daha ele alacağız. Bir uzlaşmaya zaten yaklaştık. Bunu da çözüm yoluna sokacağız” dedi.

Emeğin verimliliğinin en önemli şartının sosyal barış olduğunu, bunu sağlayan unsurlardan bir tanesinin toplu iş sözleşmesi mekanizmasının fonksiyonelliği olduğunu kaydeden Bilgin, “Toplu iş sözleşme düzeni demokratik sistemlerin en önemli kurumudur ve Türkiye bunu uzun yıllardır tecrübe ediyor. Antidemokratik dönemler hariç bunu başarıyla uygulayan bir ülkeyiz ve bunu sürdürmekte kararlıyız” dedi.

1 PUAN PRİM TEŞVİKİ

Bakan Bilgin, Beyaz Bayrak’lı işyerlerine sosyal güvenlik priminde 1 puan indirim yapılacağını açıkladı. Prim indirimi, işçi başına aylık 100 TL ile 750 TL arasında olabilecek.

Bilgin, verilecek teşviklere ilişkin şöyle konuştu:

“İŞKUR projelerinden öncelikle onlar faydalanacak. Hem üretim sürecine katılım projesinde hem işbaşı eğitim programlarından Beyaz Bayraklı işletmeler öncelikle yararlanacak. Bunun dışında ihracatçı firmalarımız, ihracat sürecindeki bütün prosedürleri aşmada bir adım önde olacak. Beyaz Bayrak ile birlikte vereceğimiz sertifika kendilerini devlet işlemlerinde bir adım öne geçirecek. Daha önemlisi sosyal güvenlik destek primine ilave 1 puan vereceğiz. Emekçilerimiz örgütlüyse, o iş yerinde toplu iş sözleşmesi mekanizması işliyorsa, işletmelerimiz düzgün iş yapıyorsa onların yanındayız. Türk devleti sosyal bir devlettir. Emekçilerin hukukunu savunmak, düzgün iş yapan işletmelerin hukukunu savunmak da sosyal devletin Çalışma Bakanının görevidir.”

“150 METRE YÜKSEKTE ÇALIŞAN İŞÇİYE 11 BİN LİRA VERMEK ADİL DEĞİL”

TÜRK – İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da törende yaptığı konuşmada, temiz ve güvenilir plajlara Mavi Bayrak asıldığını vurgulayarak, sendikal örgütlülüğe sahip ve devlete karşı yükümlülüklerini yerine getiren işletmelere ise artık Beyaz Bayrak verileceğini söyledi.

Türkiye’de sendikalı işçi oranının yüzde 14 civarında olmasından yakınan Atalay, bu oranın Türkiye’ye yakışmadığını vurguladı.

Beyaz Bayrak uygulamasının hayata geçmesinde Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) önemli katkısı olduğunu belirten Atalay, şöyle dedi:

“Beyaz Bayrak uygulaması o kadar önemli ki örgütlenmeden korkmamak lazım. Şimdi kamu sözleşmeleri gündemde. Bu sözleşme kapsamındaki işçi 150 metre yüksekte elektrik direğinde çalışıyor. Bir işçimiz can verdi, diğeri komada. Bu insanlara 10 bin lira, 11 bin lira vermek adil değil, doğru değil. Yoksa verme ama varsa bu insanlara nefes aldıracak ücretler vermek lazım.”

“ÜÇLÜ MUTABAKATLA HAYATA GEÇTİ”

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da Beyaz Bayrak uygulamasını işverenler olarak uzun yıllardır savunduklarını belirterek, “Bu işçi, işveren ve kamunun ortak akıl ve mutabakatıyla hayata geçti. Zaten, üçlü mutabakat olunca ortaya iyi bir sonuç çıkıyor” dedi.

Sadece cezalandırma değil doğru işverenlerin de ödüllendirilmesi gerektiği anlayışıyla Beyaz Bayrak uygulamasının hayata geçirildiğini kaydeden Akkol, şöyle konuştu:

“Topluma örnek bir işletmedeki dört temel unsurun altını çizmek istiyorum. Bunlardan birincisi; temiz sicil sahibi örnek bir işletme olmak, sosyal güvenlik yükümlülüklerini eksiksiz ve zamanında yerine getirmek. İkincisi; vergisini tam ve zamanında veren bir işletme olmak. Üçüncüsü; örgütlülüğü desteklemek. Dördüncüsü; iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere çalışma arkadaşlarımıza dokunmak.”