Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Avatar photo
Gülsema ANT

BEBEK VE MASAJ

Bebeğe de masaj mı olur demeyin… Öyle bir olur ki size ebeveyn olmayı öğretir, bebeğe sağlıklı gelişmeyi sağlar.

Hindistan da 3000 yıl önce ortaya çıktığı söylenen masajın ötesinde, günümüzde anne karnında amniyon suyu içinde ve rahim kanalından geçerken bebeğin yaptığı hareketlerin masaj olduğu iddiaları boşuna olmasa gerek.Normal doğumla doğan bebeklerin hayatta daha mücadeleci olduğu gerçeği düşünülünce bu iddianın doğruluğu daha anlamlı hal alıyor. 

Bebeğe küçük dokunuşlarla, avuç içiyle yapılan masajın yararlarını düşününce masaj bedenin ihtiyacı olan uyarımlarısağlarken, dolaşım sistemini hareketlendirir ve sindirim sistemini geliştirir ve fiziksel gelişimine de olumlu katkı sağlar. Masaj bebeğin uyku düzenini olumlu etkilerken, daha canlı olmasını da sağladığını da göz ardı edemeyiz. Su ile birleştirilmiş seansların bebeklerin eklem, kas gelişimlerine olumlu katkı sağlarken, seans süresince anne çocuk arasındaki (aynalama ve iletişimin- bağ kurma ve iletişim) ilişki ile  aradaki  boşlukları doldurduğu, güvenli bağ oluşturduğu gerçeği göz ardı edilemez haldedir. Masaj yaparken bebeğin yüzüne bakmak, sinyallerini okumak anne bebek bağını kuvvetlendirir, güvenli bağ oluşturur, annede ve bebekte stres hormonu azaltırken, mutluluk hormonunu da arttıracaktır.

Yıllar önce yapılan bir araştırmada bir grup bebeğe sadece temel ihtiyaçları verilirken (beslenme-uyku-altının temizlenmesi), diğer gruba temel ihtiyaçlarının yanında sosyal uyarımlar, oyun, dokunma, konuşma vb uyarıcılar verilmiş. Süreç takip edilip bebeklerin gelişimlerine bakıldığında uyarıcı verilen bebeklerin hayatta daha başarılı oldukları, daha güvenli bağlar kurdukları, sosyal ilişkilerinin daha iyi olduğu ve mutlu oldukları gözlemlenmiştir.

Dokunmanın, uyarımların, iletişimin bu denli önemli olduğu aşikarken bebeklerimize daha çok sarılmalı, daha çok dokunmalı, masaj yapmalı ve sevgimizi her an göstermeliyiz.

Haydi bebeğimizle masaja…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ