İsmail Haniye Nasıl öldü? Hamas lideri İsmail Haniye biyografisi
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasından önceki son anlarına ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor.
İran Haber Ajansı'nın haberine göre Haniye, Tahran'da savaş gazilerine özel bir tesiste kaldığı sırada yerel saatle 02.00 sıralarında şehit düştü.
Fars Haber Ajansı, saldırıda İran'ın başkentinin kuzeyinde bulunan evinin hedef alındığını bildirdi
İran medyası, Hamas liderinin başkent Tahran'ın kuzeyinde kaldığı eve isabet eden "havadan güdümlü mermi" sonucu öldürüldüğünü bildiriyor.
FÜZE İRAN DIŞINDAN FIRLATILDI İDDİASILübnan haber sitesi El Mayadin, İranlı bir kaynağa dayanarak Tahran'da Hamas lideri İsmail Haniye'yi öldürmek için kullanılan füzenin İran dışından fırlatıldığını iddia etti.
Kaynak, füzenin ülke içinden atılmadığını ileri sürüyor.
Bu durum İran makamları tarafından henüz resmi olarak doğrulanmadı.
HANİYE SUİKASTİHaniye yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi devralma törenine katılmak için Tahran'da bulunuyordu.
İran ve Hamas hareketi suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.
Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.
Haniye kimdir?Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye (63), İsrail’in düzenlediği hava saldırısı sonucu İran’da öldürüldü. Haniye, Hamas’ın en üst düzey liderlerinden biri olarak kabul ediliyordu. Peki İsmail Haniye kimdir? Hamas içinde nasıl yükseldi?
Hamas lideri İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırı sonucu öldürüldü. Hamas ve İran Devrim Muhafızları, Haniye’nin ölümünü doğruladı. Yapılan açıklamalarda olayın soruşturulduğu ve soruşturma sonucunun yakında kamuoyu ile paylaşıldığı belirtildi.
63 yaşındaki İsmail Haniye, 1962 yılında Filistin’deki El Şati Mülteci Kampı’nda doğdu.
İlköğrenimini Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecileri Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) tarafından yönetilen kurumlarda alan Haniye, Gazze İslam Üniversitesi’nde Arap Edebiyatı okudu. Hamas ile tanışması da üniversite yıllarına denk geliyor.
Genç yaştan itibaren Filistin davasına dahil olan Haniye, 1980’lerin sonunda Hamas’ın önde gelen üyelerinden biri oldu.
Birinci İntifada sırasında tutuklandı ve üç yıl boyunca hapiste kaldı.
1992’de bazı Hamas lideriyle birlikte İsrail ve Lübnan arasındaki tarafsız bölgeye sürgün edildi. Sürgünden sonra Gazze’ye döndü. 1997’de Hamas’ın ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin’in ofisinin başına geldi ve konumunu güçlendirdi.
Haniye, 2006 yılında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından Filistin Başbakanı olarak atandı ancak bir yıl sonra, El Fetih ile Hamas arasında Gazze’de yaşanan ve bir hafta süren kanlı güç savaşının sonunda görevden alındı.