Türkiye'nin Jeotermal Enerji Vizyonu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde düzenlenen Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi'nde, Türkiye'nin jeotermal enerji alanındaki stratejik vizyonunu paylaştı. Yılmaz, enerji ihtiyacının önemli ölçüde arttığı bir dönemde temiz ve kesintisiz enerji kaynaklarına duyulan gereksinimin altını çizdi. Jeotermal enerjinin, rüzgar ve güneş gibi diğer yenilenebilir kaynaklardan farklı olarak sürekli enerji üretme kapasitesine sahip olduğunu belirtti.
Yılmaz, Türkiye'nin mevcut 1734 megavat kurulu jeotermal gücüyle dünya sıralamasında dördüncü, Avrupa'da ise birinci konumda olduğunu hatırlattı. 10 yıl içinde elektrik talebinin yıllık ortalama %3,5 artış göstereceğini ve bu talebin yapay zeka gibi yeni teknolojilerle daha da yükselebileceğini belirtti. Yılmaz, bu artışı sürdürülebilir bir şekilde karşılamak için yenilenebilir kaynakların etkin bir biçimde kullanılmasının önemine vurgu yaptı.
Termal turizm ve tarımsal alanlarda da jeotermal enerjinin kullanılması gerektiğini belirten Yılmaz, Türkiye'nin 2030'a kadar termal turizm alanında 100 milyar dolarlık bir pazar hedefine ulaşmasını umduğunu ifade etti. Başta emisyon ticaret sistemi gibi çevre dostu politikalarla, Türkiye'nin yeşil dönüşüm projeleri aracılığıyla bu alandaki gücünü pekiştirmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, jeotermal enerjinin entegrasyonu ile ülkenin bireysel teknolojik kapasitesinin artırılması gerektiğini vurguladı.