Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Altında ibre ne yöne gidecek?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın geçtiğimiz gün politika faiz oranını artırma kararı sonrası ilk saatlerde altında sert düşüş görülürken gün sonunda normal seyrine döndü. Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş faiz kararı sonrası piyasaların durumunu değerlendirirken ‘Altında yükseliş sürer mi?’ sorusunu yanıtladı. Yavaş, “Fed tarafından faiz indirim beklentilerinin devam etmesi ve kurdaki ılımlı yükselişin de devam etmesi durumunda altında yükseliş beklentilerini korumaktayız” dedi

Uzmanı faiz kararı sonrasını değerlendirdi: Altında ibre hangi yöne gidecek?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kasım ayı politika faizini piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 500 baz puan artırarak yüzde 40’a çıkarttı. Kararın ardından altında sert bir düşüş gözlemlenirken günü normal seyrinde tamamladı.

Altın, hafta sonu da yukarı yönlü seyrini sürdürürken serbest piyasada gram altın alış bin 857 TL, satış bin 858 TL, çeyrek altın alış 2 bin 971 TL, satış 3 bin 38 TL, yarım altın alış 5 bin 924 TL, satış 6 bin 76 TL’den işlem görüyor.

KARAR SONRASI PİYASALAR NASIL ETKİLENDİ?

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş TCMB’nin faiz kararı sonrası piyasaların durumunu şu sözlerle değerlendirdi:

“Faiz artırımı piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken karar metninde faiz artırım döngüsünün sonuna gelindiğinin belirtilmesiyle birlikte piyasalar ilk önce pozitif algılandı. Ancak seansın sonuna doğru yatırımcıların kar alma isteği ağır bastı ve günün sonunda endeks negatif tarafta yer aldı.

Volatilite artmış olmasına rağmen dolardaki sakin seyrin pek bozulmadığını söyleyebiliriz. Altın ise bin 837 seviyesine kadar gerilerken günü bin 858 seviyesinde tamamladı.

BORSA NASIL TEPKİ VERDİ?

Faiz artışı görülmesine rağmen piyasalar bu karardan pek etkilenmediğini gözlemledik. Bunun metinde faiz artırım döngüsünün sonuna gelindiğinin belirtilmesinin etkili olduğunu düşünmekteyiz. Alınan faiz artırım kararıyla birlikte piyasada pozitif reel getiri mottası oluşurken bu durum yabancı ve kurumsal yatırımcıya da kapı araladığını düşünmekteyiz.

Yaklaşık 1 yıldır faiz artırım döngüsü içerisinde ortodoks politikalara yaklaşılması ve ülke ekonomisinin öngörülebilirlik olgusunun oluşması endekslere olumlu olarak yansıyor.

ALTINDA İBRE HANGİ YÖNE GİDECEK?

Bu hafta 3 hafta önceki Fed kararının toplantı tutanaklarını aldık ve tutanaklar sonrasında Fed faiz indirim beklentileri mart ayından mayıs ayına taşınırken faiz artırımının sonuna gelindiğine yönelik beklentiler arttı.

Bu durum altında 2 bin dolar seviyesine gelinmesine yol açarken gram altında da rekor seviyeler test edildi. Fed tarafından faiz indirim beklentilerinin devam etmesi ve kurdaki ılımlı yükselişin de devam etmesi durumunda altında yükseliş beklentilerini korumaktayız”