Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ahmet Durkaya’dan Kurban, Görev ve Tüm vecibeler…

TÜM BENLİĞİMİZLE KURBAN Kurban

TÜM BENLİĞİMİZLE KURBAN

Kurban denilince aklıma gelen ilk şey İbrahim’i sadakat, İsmail’i teslimiyet, Muhammed’i bir niyetle canımızla, malımızla, her şeyimizle kurban edilebilecek şuurdur.

Kurban bayramı, bencilliğin yenildiği, fedakarlık ruhunun geliştiği, başkaları için yaşama aşkının alevlendiği, fakirlerin, kimsesizlerin gözetildiği günlerdir.

Kurban, Allah’ın “Rabbin için kurban kes ve namaz kıl” emri gereğince yapageldiğimiz bir ibadettir.

Yapmış olduğumuz bu mâlî ibadet hakkında peygamberimiz şöyle buyururlar:”İnsan kurban bayramı günlerinde Allah katında kurban kesmekten daha sevimli bir ibadet yapamaz. Kurbanlarınız, kıyamet gününde bütün organlarıyla Allah’ın huzuruna geleceklerdir.

Kurbanlarınızın kanı yere düşmeden Allah’a yükselir. (Sizden) birinin kurban kesecek mali gücü olup da, eğer kesmezse bizim camimize yaklaşmasın.

Bu kutsal günler, nefsin arzularının nötrleşip yerine Allah sevgisinin konulduğu günlerdir. İslamın hamaset ve merhamet duygularının pratiğe dönüştürüldüğü günlerdir. Sonuç olarak, bencilliğin yerini affın, öfkenin yerini sabrın, nefretin yerini sevginin aldığı günlerdir.

Her geçen gün biraz daha yaklaştığımız ahiret hayatına, hazırlıklarımızı hızlandıralım. Nefsimiz ve şeytandan gelen arzularımıza set çekelim.
Allah için kurbanlarımızı keselim. Onların etlerini fakir ve yoksullara dağıtalım. Hastalarımızı, yaşlılarımızı ziyaret edip hayır dualarını alalım. Komşularımızı, dostlarımızı ziyaret edip kaynaşalım. Birlik ve dirlik içinde tek vücut olmaya çalışalım. Düşmanlarımıza, birbirimizi ayrıştırıp fırsatlar vermeyelim. Kara toprak altında medfun olan yakınlarımızın, dostlarımızın kabrini ziyaret edelim.

Kurban ibadetinin altında yatan ana felsefeyi anlatan şu ayete kulak verelim. Cenab-ı hak buyuruyor ki: “Kurbanlarınızın ne etleri ve ne de kanları Allah’a erişir. Fakat sizden O’na, yalnız O’nun rızasını kazanmak için yaptığınız ihlaslı ameller ulaşır.

Öyleyse bayramları tatil eylemeyelim kendimize. Koparmayalım sıla-i rahim bağını. Bayram gelmiş neyime dedirtmemek için, gidemesek de gelemesek de bir sıcak selam gönderebiliriz herhalde

Bu bayramlarımız birlikteliğimizi pekiştirsin. Bu bayramlarımız bizi birbirimizin kardeşi yapsın. Bize tüm Müslümanların kardeş olduğunu hatırlatsın. Düşmanlarımızın Müslümanlar değil, nefsimiz, şeytan ve din düşmanı kafirler olduğunun şuuruna vardırsın.

Kurbanlarımız, sadakatımızın, teslimiyetimizin, imanımızın, ihlasımızın göstergesi olsun. Kurbanlarımız vesilesiyle Rabbimiz bizi nankörlükten, cimrilikten, bencillikten korusun.

Kurbanlarımız bize kulluğumuzu, yetimi yoksulu gözetmeyi, paylaşmayı hatırlatsın inşAllah.

Yeni bir yazıda buluşmak üzere Allah’a emanet olunuz.