Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AB, Türkiye’ye Serbest Dolaşım Hakkını Ne Zaman Verecek? BDU tartışmaya açtı!

AB, Türkiye’ye Serbest Dolaşım

AB, Türkiye’ye Serbest Dolaşım Hakkını Ne Zaman Verecek?

İstanbul Kent Üniversitesi, Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı ve BDU Uluslararası İş İnsanları ve Diplomatlar Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği konferans, Türkiye-Avrupa Birliği İlişkilerinin 60. Yıl Konferansı, 24 Ekim’de Kent Üniversitesi’nin Kağıthane Yerleşkesi’nde yapıldı.


TASAM, ULESAM, Kent USAM’ında paydaş olduğu konferansa, büyükelçiler, diplomatlar, akademisyenler, uzmanlar, ekonomistler ve öğrenciler katıldı.
Konferansın ilk açılış konuşmasını BDU Diplomatlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İyiniyet Elçisi Musa Karademir yaptı. Karademir, “AB’nin elististleştiğini ve AB’nin günün koşullarına cevap verebilen siyasi ve askeri güçten yoksun olduğunu” belirtti. İkinci açılış konuşmasını ise Rektör Prof. Dr. M. Necmettin Atsü yaptı. Atsü, “Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesi konusunda iyimser olmak istediğini” söyledi. Toplantının diğer bir açılış konuşmacısı ise TASAM Başkanı Süleyman Şensoy’du. Şensoy, “Avrupa Birliği’nin bugün durgun ve gelişmeye kapalı bir yapıya dönüştüğünü” anlattı.
Konferanta, Türkiye Cumhuriyeti Endonezya Büyükelçisi Prof. Dr. Talip Küçükcan Cakarta’dan online bağlanarak şunları söyledi. “Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri burada da ciddi şekilde önemseniyor ve gelişmeler takip ediliyor.”


Türkiye Cumhuriyeti OECD Daimi Temsilcisi ve Büyükelçi Prof. Dr. Kerem Alkin’de yaptığı konuşmada; “OECD’nin Asya-Pasifik ilişkilerini geliştirdiğini” belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından, İstanbul Kent Üniversitesi İİSBF Dekanı Prof. Dr. Hasret Çomak’ın oturum başkanlığında, konuşmacılar sırasıyla Türkiye-AB İlişkileri, AB, uluslararası ilişkiler ve jeopolitik, jeo-straejik konuları ele aldılar.
– İstinye Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fahri Erenel, “AB Savunma Politikaları, NATO Jeopolitiği ve Türkiye’nin Yeni Güvenlik Rolünü,”


– Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz Tansi, “Türkiye-AB İlişkilerinin 60 Yıllık Serüvenini,”
– İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, “Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi, Serbest Dolaşım ve Tam Üyelik Yolunun Açılmasını,”
– Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Başkanı Doktorant Ayşe Kaşıkırık, “AB ve Türkiye Arasında Sosyal Politikaların Uyumu ve Kapsayıcılığı,”
– Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Güney Ferhat Batı, “AB’nin Balkanlar’da Jeopolitik, Güvenlik ve Stratejik Perspektifini,”
– Siyaset Bilimci Dr. Ayhan Koç, “AB’nin Genişleme ve Derinleşme Paradoksu ve Avrupa Siyasi Topluluğu’nun Geleceğini” anlattılar. Konferansta konuşmacılar, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını da ayrı ayrı kutladılar.
Konferansın soru-cevap kısmında Siyasal İletişimci Taner Akkuş, vize sıkıntısı nedeniyle, yabancı evliliklerde ailelerin bir araya gelmede sıkıntı yaşadığını, öğrencilerin, akademisyenlerin, iş insanlarının eğitim ve ticaret hayatlarında aksamalara sebep olduğunu söyleyerek, “vizelerin kalması veya kolaylaştırılması konusunda ne olacak?” Diye sordu.

Diğer katılımcılarda Gazze’de yaşananlar, GKRY’nin AB’ye alınması meselesi, gümrük birliği, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının sonuçları gibi farklı sorular sordu. Konferans konuşmacılara verilen “Teşekkür Plaketi” ve ardından yenilen öğle yemeği ile sona erdi.