YOUTUBER VİDEO VE KİTAPLARINA DİKKAT
İşim gereği birçok kitap fuarına katılıyorum. Bu fuarlardaki amacımız sadece kendi kitaplarımızı imzalayıp okuyucuyla buluşturmak değil; onlara, kitapları ve hayatımıza kattığı değerleri de anlatmaktadır. Bu sebeple fuarlar bizim bir takım kısa seminer verdiğimiz mekânlardır.

Yaz mevsiminin gelmesi ile kitap fuarları da sahil kesimlerde kuruluyor. Tatil için yurtiçi ve yurtdışıdan gelen okuyucularınkitaplara ilgisi çok güzel. Bu durum bizi gerçekten çok memnun ediyor ancak kitap seçimleri konusunda henüz tam manasıyla oturmuş bir okuyucu kitlesi olmadığını görüyoruz. Özellikle ailelerin çocuklarının okuduğu kitapların içerikleri konusunda oldukça yetersiz.
Sosyal medya ve YouTuber fenomenlerinin yazdığı özellikle korku ve Wattpad kitaplarını okumada yaş grubu seviyesininoldukça düştüğünü görebiliyoruz.
İlkokul çağındaki çocukların korku, aşk ve entrika tarzı kitapların tercih etmelerinin sebeplerini sorgulayıp araştırdığımda ortaya ilginç tespitler çıktı.
Bunların en başta gelen kısmı, sosyal medya ve YouTubervideoları olduğunu gördüm. O videoların içeriklerinde maalesef yaş kısıtlaması yok. Doğal olarak her birey çocuklarımız da dahil olmak üzere bu videoları çok kolay izleyebiliyorlar.
Cinler, paranormal olaylar, şeytanlar, toplumun birçok kesiminde merak uyandırıyor. Bu merak çocuklarda daha fazla yer alıyor.
Ergenlik dönemindeki fiziksel ve ruhsal değişimler, arkadaş teşvikleri ve tavsiyeleri, çocuklarımızın bu kitaplara olan ilgisini artırıyor. Dizilerdeki aşk ve entrika olayları, arz ve talep dengesinde özellikle genç yazarların bu kitleye hedef alması, kitapların edebî yönünden çok ticaret yönünü ortaya koyuyor. Bir hedef kitle belirleyerek bu yönde ilerliyorlar.
Kendi açımdan yazılan her kitabın az ya da çok okuyucuya değer katması gerektiğini düşünüyorum. Ailelerin bir kısmı da. ‘Evladım kitap okusun da ne okursa okusun önemli değil’ mantığı ile ilerliyor ve bu yüzden okuduklarını destekliyor.
Unutulan ya da es geçilen bir nokta var. Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda başlar!
Anne ve babanın kitap okumadığı, kitaplar konusunda istişare veya kitap analizleri yapılmadığı evlerde, çocukların bilinçli kitap okuma alışkanlığının kazanması kolay değildir.
Sosyal medya kanallarındaki denetimsizlik, yaş sınırının hem bu mecralarda hem de kitaplarda belirtilmemesi bana göre ciddi bir tehlikedir.
Daha dün akşam bir hanımefendi çocuğunun arkadaşlarının tavsiyesi üzerine bu kitaplardan birini okuduğunu, videolarını da izlediğini ve sonrasında özellikle gece yalnız kalmaktan korktuğunu, olmadık sesler duyduğunu, gölgeleri farklı şekillere benzettiğini söylediğinde, içim sızladı.
Bu da bize şunu gösteriyor, bu tarz kitap videolara yaş sınırlaması gelmelidir.
Yayınlanan kitapların hangi yaş grubu için uygun olduğu özellikle bu kitaplar ve videolar üzerinde belirtilmelidir.
Kitaplar ruhumuzun hayat kaynaklarından biridir. Kan gerekli bir insana kendi kan grubu dışında nasıl kan verilemiyorsa, ruhumuzu besleyen kitapların tercihini de buna uygun yapılmalıdır.
Nuran TAYDAŞ