34,0566$% 0.1
38,0826€% 0.03
45,3482£% -0.02
2.833,44%0,17
4.696,00%0,17
18.726,00%0,16
2.586,43%0,00
9.975,61%2,06
Uzmanlar; Zayıflamak isteyen kişilerin hangi besinleri tüketmesi gerekiğine vurgu yaptı. Ezber bozan açıklamasıyla daha önce uygulanan beslenme tüyolarına karşı duran uzmanlar, ‘ekmekten uzak durmayın’ mesajı verdi. Dyt. uzmanlar, “Karbonhidrat kaynağı bir besin olan ekmeğin sindirimi ağızda başlar ve çok kısa sürede beyne tokluk sinyallerini iletir. Öğününüze 1 parça ekmeği çiğneyerek başlayın” şeklinde aktardı.
Yaz ayları yaklaşıkta internette beslenme tüyoları ile ilgili içeriklerde dolaşıma girdi. Uzmanlar ise sağlık problemlerine yol açabilecek diyet listelerinden uzak durulması gerektiğini söylüyor. Zayıflama stratejileriyle ilgili konuşan uzmanlar, midenin ne yenilirse yenilsin 4 saat içinde boşaldığına dikkat çekti.
Genel uzmanlar, “Kahvaltı yapmadan öğle yemeğine kadar aç kalınırsa yavaşlamış metabolizma hızı ile birlikte diğer öğünümüzde daha fazla yemek kaçınılmaz olacağından kilo almakta beklenen bir sonuç olacaktır. Sabahın erken saatlerinde dengeli bir kahvaltı ile güne başlamak metabolizmamızın hızlanmasını sağlayarak daha rahat kilo vermemize yardımcı olacaktır.”
Uzmanlar, zayıflamak için yemek tabaklarının ve çorba kaselerinin küçültülmesi tavsiyesinde bulundu. Ekmek içeren diyetin ise acıktırmayı geciktirdiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Tam tahıllı ekmek içeren diyet, lif oranı yüksek olduğundan dolayı acıkmayı geciktirir ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Karbonhidrat kaynağı bir besin olan ekmeğin sindirimi ağızda başlar ve çok kısa sürede beyne tokluk sinyallerini iletir. Öğününüze 1 parça ekmeği çiğneyerek başlayın. Böylece daha kontrollü bir öğün geçirerek tokluk hissi sağlamış olacaksınız. Ayrıca tam tahıl ekmeği B12 vitamini hariç bütün B grubu vitaminlerinin temel kaynağıdır”
Dyt. uzmanlar, lif içeren yiyecekleri de buğday kepeği, kepekli çavdar unu, arpa unu, yulaf, kuru erik, armut, narenciye ürünleri, elma, muz, fasulye, nohut, sarı ve yeşil mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, lahana, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, kereviz, soğan, domates, biber, patlıcan ve havuç olarak sıraladı.
Uz. Dyt. uzmanlar, sağlıklı bir zayıflama için paketli olarak satılan hazır gıdalardan da uzak durulması gerektiğini ifade etti. Bu ürünlere gıdanın dayanıklılığını artırmak için katkı maddeleri, gıda boyaları ve kimyasal içeren yiyecekler konulduğuna dikkat çeken Uz. Dyt. uzmanlar, “Evde yapılmayan, organik olmayan ve marketlerden alınan hemen hemen tüm paketli ürünler hazır gıdalar sınıfına girmektedir. Hazır gıdaları daha az tüketmek için domates salçası, biber salçası, turşu ve tarhana gibi bütün bir yıl tüketilebilecek besinleri evde yapabilirsiniz. Hazır bulyonları kullanmak yerine et, tavuk ve balık sularını evde hazırlamak, yemeğinize daha az katkı maddesinin girmesini sağlar” şeklinde konuştu.
Türk kahvesini bol köpüklü yapmanın özel bir yöntemi varmış!