Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TBMM’de ilk kez 9 partili tablo: Meclis’te çoğunluk Cumhur İttifakı’nın

AK Parti, yüzde 35.4’lük oy oranıyla

AK Parti, yüzde 35.4’lük oy oranıyla 267 milletvekili ile Meclis’in en çok sandalyeye sahip partisi olmayı sürdürdü.

TBMM'de ilk kez 9 partili tablo: Meclis’te çoğunluk Cumhur İttifakı'nın

14 Mayıs seçimleri; AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi’nin yer aldığı Cumhur İttifakı ile CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA ve Demokrat Parti’nin yer aldığı Millet İttifakı arasında büyük çekişmeye sahne oldu. AK Parti, yüzde 35.4’lük oy oranıyla 2018 seçimlerine göre 28 vekil kaybetse de 267 milletvekili ile Meclis’in en çok sandalyeye sahip partisi olmayı sürdürdü. AK Parti’yi, 167 milletvekili ile CHP takip etti. Meclis’in üçüncü büyük partisi 62 milletvekili çıkaran Yeşil Sol Parti olurken; MHP 51, İYİ Parti ise 44 milletvekilini parlamentoya gönderdi.

BBP meclis dışı

Seçime kendi listeleriyle giren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay, İstanbul 1., 2. ve 3. Bölge’den birer milletvekili çıkardı. Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu ve Önder Yılmaz’ın haberine göre Genel Başkan Erkan Baş da Meclis’e girdi. 2018’de kurulan ve kendi listeleriyle seçime giren Yeniden Refah Partisi (YRP), parlamentoya Genel Başkan Fatih Erbakan dahil 5 vekil gönderirken, AK Parti listelerinden seçime giren 4 HÜDA PAR’lıdan 3’ü ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal vekil oldu. Böylece 2002 yılından bu yana ilk kez 16 partinin temsil edildiği bir Meclis tablosu ortaya çıktı. Büyük Birlik Partisi (BBP) ise Meclis dışında kaldı.

Sandıkların yüzde 97’sinin açıldığı saat 03.30’daki kesin olmayan sonuçlara göre, Meclis’in 28. Dönemi’nde 16 partili bir tablo ortaya çıktı. AK Parti 24 Haziran 2018’deki seçimlere göre 7 puanlık bir oy kaybı yaşasa da seçimlerde yüzde 35.4 oy alarak yine birinci parti oldu; 267 milletvekili ile Meclis’e girdi. AK Parti, 2018 seçimlerinde tulum çıkardığı 6 ilin 5’inde birer vekil kaybetti.