34,2312$% -0.05
37,5083€% -0.39
44,7832£% -0.3
2.867,03%-0,67
4.896,00%-0,84
19.525,00%-0,83
2.607,70%-0,53
9.132,30%0,97
NİSA NUR BACAK / ANKARA-BHA
Türk Tabipleri Birliği (TTB) eski Başkanı ve Ortopedi ve Travmatoloji, El Cerrahisi uzmanı Dr. Sinan Adıyaman, okulların temizliğiyle ilgili tartışmalara ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) temizlik malzemesi ve personel desteği sağlama çabalarının toplumsal sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Adıyaman, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği bu girişim, önemli bir sosyal belediyecilik anlayışının yansımasıdır. Bu çabanın engellenmesi kabul edilemez. Belediyeler kendi görev alanları dışında olsa bile, sosyal ve kamusal bir sorumluluk bilinciyle yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ancak duyduğumuz kadarıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından engelleniyorlar. Bu durum ise toplum sağlığı açısından ciddi sorunların ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.” dedi.
Okullarda öğretmenlerin ve öğrencilerin sağlıklı bir eğitim ortamında bulunabilmeleri için detaylı ve özenli bir temizliğin olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Adıyaman, “Bu konuya önem verilmezse birçok sağlık problemi ve salgın hastalık riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Sınıflar, koridorlar ve tuvaletler uygun temizlik malzemeleriyle düzenli olarak temizlenmeli. Öğrencilerin de okul temizliği konusunda bilinçli davranması büyük önem taşıyor. Ancak bu bilinçli davranışın oluşabilmesi için öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullardaki temizliği sağlaması gerekiyor. Yani önce okulun genelinin temizliğinin sağlanması ve çöplerin düzenli olarak atılması şart.” ifadelerini kullandı.
“Özellikle kalabalık sınıflarda hijyen eksikliği, ishal, göz enfeksiyonları ve solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların yayılmasına neden oluyor.” diyen Adıyaman, çocukların hijyen alışkanlıklarının yetişkinlere göre daha az gelişmiş olduğunu hatırlattı. “Sağlıklı bir şekilde okula gelen bir çocuk, yetersiz hijyen koşulları nedeniyle hastalanabilir ve bu hastalığı evdeki aile bireylerine de bulaştırarak toplumsal yayılımı hızlandırabilir.” şeklinde konuştu.
Eğitim kurumlarının hijyen standartlarına uymaması durumunda birçok sağlık problemi ve salgın hastalık riskinin artacağını belirten Adıyaman, bu durumun eğitim süreçlerini de olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.
Okullarda yaşanan temizlik kriziyle ilgili basında çıkan fotoğrafları hatırlatan Adıyaman, “Müdürlerin tuvaletleri temizlemek, velilerin temizlik yapmaya çağrıldığı bir manzara görüyoruz. Bunun tasarruf tedbirlerine bağlı olduğunu söylüyorlar, elbette bazı tasarruf tedbirleri söz konusu olabilir. Ancak bu durum potansiyel sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Okullar başlamadan önce Milli Eğitim Bakanlığı temizlik personelini ve temizlik malzemelerini sağlamalıydı. Elbette ekonomik sorunlar var, ancak okulun büyüklüğüne göre temizlik personeli alınması gerekirken, bu alanda eksiklikler yaşanıyor.” dedi.
Adıyaman, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, kapalı alanlarda ve kalabalık sınıflarda solunum yolu enfeksiyonlarının yayılma riskine dikkat çekti. Adıyaman, “Kalabalık sınıflar ve kapalı ortamlar nedeniyle burada solunum yolu enfeksiyonları, özellikle influenza ve şu anda çok yaygın olan covid gibi hastalıkların da hijyen kurallarının uygulanamaması sebebiyle yayılabilir. Çocukların bulunduğu sınıfların, tuvaletlerin temiz olması bu tip hastalıkların bulaşma riskini azaltıyor. Çocuklar okuldayken ellerini yıkayıp, ağızlarını silebileceği tek bir yer var, o da okulların tuvaletleri. Burada hijyen kurallarına uyulmaması üst solunum yolu enfeksiyonlarının, covid gibi yaygın hastalıkların hızla yayılmasına neden olarak aileleri de enfekte edip toplumsal hastalıkların doğmasına yol açabilir.” dedi.
Sinan Adıyaman, “Okulların temizliği, sadece eğitim kalitesi için değil, aynı zamanda toplum sağlığı için hayati bir gerekliliktir.” diyerek sözlerini tamamladı.
İstanbul'da depo yangını