33,9592$% 0.18
37,7838€% 0.46
44,7711£% 0.47
2.824,31%0,54
4.618,00%0,93
18.413,00%0,92
2.586,95%0,36
9.685,49%1,73
Her yaştan insan için eğlence ve boş zaman geçirme aracı olarak kullanılan sosyal medyanın aşırı kullanımı, sosyal medya bağımlılığı olarak tanımlanıyor. Bağımlılık konusunda ise çocuklar için uyarılarda bulunan Psikolojik Danışman Sinan Ekinci, KARAR’a konuştu. Ekinci, “Travmanın kendisini ya da değişik yönlerini konu alan oyunları tekrar tekrar oynayabilirler. İçeriğini tam anlamaksızın korkunç rüyalar görebilirler. Çocuğun psikolojik gelişimini zedeleyebilir” ifadelerine yer verdi.
Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkisine değinen Psikolojik Danışman Sinan Ekinci, bir takım platformların çocuklar üzerinde travma yaratabileceğine dikkat çekti. Sinan Ekinci, 10 yaşının altındaki çocukların ise kullandığı cihazların kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ekinci, cinayet haberlerine tepki veren çocuklar için “Korku, çaresizlik, dehşete düşmenin etkilerini çocuklar organize olamayarak, sinirli, uyumsuz davranışlarla dışa vurabilirler. Travmanın kendisini ya da değişik yönlerini konu alan oyunları tekrar tekrar oynayabilirler. İçeriğini tam anlamaksızın korkunç rüyalar görebilirler.” uyarısında bulundu.
İnternet ve sosyal medyanın çocuklara olası zararlarının ne olabileceğine dikkat çeken Psikolojik Danışman Sinan Ekinci, “Küçük yaştaki kullanıcıların kaldıramayacağı kadar sert eleştirilere maruz kalabilir. Siber zorbalığa maruz kalabilir. Art niyetleri kişilerin sözlü saldırısına uğrayabilir. Sözlü tacizlere neden olan platformlarda zaman geçirebilir. Yaşına uygun olmayan cinsel içeriklerle karşılaşabilir ve bu durum gelişme döneminde olan çocuğun psikolojik gelişimini aynı zamanda cinsel kimliğini zedeleyebilir. Yaşına uygun olmayan ve kendine zarar verecek reklamlara denk gelebilir.” sözlerini kaydetti.
Sosyal medyada fazla vakit geçirmenin obezite ile bağlantılı olabileceğine değinen Ekinci şöyle devam etti: “Sosyal medya hesaplarını ele geçirebilir ve kişisel bilgilerini deşifre edebilir. Gereğinden fazla güvendiği kişilere paylaşmaması gereken bilgileri paylaşabilir. Uzun zaman sosyal medya ve internet kullanımı çocukların sosyal aktiviteler için geçireceği zamanı aldığından obezite gibi hareketsiz kaldığı süreç içerisinde yakalanabileceği hastalıklara yakalanmasına neden olabilir.”
Haberlerdeki şiddet, ölüm vs. içerikli görüntülere maruz bırakılan çocukların yaşayabileceği travmaların neler olabileceğine dikkat çeken Psikolojik Danışman Sinan Ekinci şu ifadeleri kullandı: “Korku, çaresizlik, dehşete düşmenin etkilerini çocuklar organize olamayarak, sinirli, uyumsuz davranışlarla dışa vurabilirler. Travmanın kendisini ya da değişik yönlerini konu alan oyunları tekrar tekrar oynayabilirler. İçeriğini tam anlamaksızın korkunç rüyalar görebilirler, uykuya dalma, sürdürme sorunları yaşayabilirler. Görüntüler akıllarına tekrarlayıcı olarak gelir ve rahatsız edici olabilir.”
Psikolojik tepkimelerde farklı da olabileceğine dikkat çeken Ekinci, “Ya da alaya alarak, duyarsız davranarak olaydan kaçınabilirler. Cezanın ölüm olması, ebeveynlerin ve eğitim sisteminin verdiği adalet duygusu, politika ve siyaseti yorumlama, düşünce ve inanç sistemlerinin etkilenmesine yol açabilir.” şeklinde konuştu.
Ebeveynlerin sıkça sorduğu bir soru daha var. “Çocuğunuz gereğinden fazla internet ve sosyal medyada zaman geçiriyorsa ne yapmalısınız?” bu konuyu açıklığa kavuşturan Ekinci, “Eğer çocuğunuz 10 yaşın altında ise sizin denetimiz olmadan internet kullanamalı. Kullandığı sosyal medya hesaplarına sizin de erişimiz olsun ve sık sık kontrol edin. Çocuğunuzun sosyal medya hesaplarının gizlilik ayarlarını siz düzenleyin. Kimlerin arkadaşlık istediğini göndereceğinden tutun profil fotoğrafının görülmesine kadar sizin denetiminizde olsun. Kişisel iletişim bilgilerini paylaşmayacağına dair gerekli uyarıları sık sık yapın.” ifadelerine yer verdi.
Tablet, bilgisayar vs kullandığı elektronik cihazların içerisinde virüs programlarının olması gerekliliğine vurgu yapan Ekinci sözlerine şöyle devam etti:
“Çocuğunuzun kullandığı bilgisayar ve tablet gibi araçların anti virüs programı olduğundan emin olun ve kontrol edin. Tanımadığı birinden veya kötü niyetli birinden mesaj alırsa size söylemesi konusunda gerekli eğitimi verin. Tanımadığı kimseyi arkadaş listesine eklememesini söyleyin. Sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarında konum ve ayrıntılı bilgi paylaşmaması gerektiği konusunda uyarılarınızı yapın. Çocuğunuza bir yasak olarak değil, internetin başında geçirdiği fazla zamanın onun faydasına değil zararına olacağını söyleyin. Ödevlerini yapmasını araştırma yapmasını sağlayın ve geri kalan zamanda ise sosyal aktiviteler yapmasını, geçek hayatta sosyalleşmesini sağlayın.”
Müzik ve beyazperdenin buluşmasına sayılı gün