Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

PROJELERDE ETİK DEĞERLER

Proje kavramı son yıllarda

Proje kavramı son yıllarda eğitim öğretim sürecine şiddetle dâhil oldu.  Proje, bir problem çözebilmek için hayal etmek, tasarlamak ve bu doğrultuda bir ürün ortaya koymaktır. Doğru bir proje ile hayatı kolaylaştırmak mümkündür. Lakin biz eğitimciler için proje, kişiye stres kaynağı oluşturan ve eğitsel süreçleri zorlaştıran bir yapıya bürünmüştür.

Bizler proje geliştirmeyi yanlış anladık. Okul yöneticileri öğretmenlere proje yarışmalarına katılımı zorunlu kılabildi. Öğrenci bir proje üretmese de, öğretmenin proje oluşturmasını isteyebildi. Kimi yöneticiler öğretmenleri, geçmişte yapılan projelere benzer projeler oluşturmaları yönünde intihale sevk etti. Dolayısıyla her kademede proje çöplükleri meydana geldi.

Zaman içinde trajikomik proje manzaraları ortaya çıktı. Öğretmenlerin ve akademisyenlerin yapmış oldukları, her aşaması öğrenciye ezberletilmiş projeler sergi alanlarını süsledi. Birçoğu derece elde etti, ödüllere layık görüldü. Bu talihsiz durum, özgün düşünceleri olan öğrencilerin cesaretini kırdı ve nice fikirler paylaşılmadan saklı kaldı.

Hâlbuki proje, gönüllülük esasıyla yapılması gereken, hiçbir baskı altında kalınmadan özgürce üretilecek, öğrencinin kendi fikirleri ile ilgi alanlarını gözeten, danışman öğretmenlerin yalnızca rehberlik ettiği tasarılardan ibaret olmalıydı/olmalıdır.

Bu minvalde oluşturulan etik projeler, ülkemizin refahı adına başarıları beraberinde getirecek ve Endüstri 4.0’ın ülkemizdeki karşılığı olan Milli Teknoloji Hamlesi’ne büyük katkı sağlayacaktır. Bazen basit fikirlerle doğan bir proje dünyada çığır açabilir ve unutulmamalıdır ki projede nicelik değil, nitelik önemlidir.