Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MUSA KARADEMİR ÜLKENİN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ MÜLTECİLERİ YAZDI…

TERÖRİZM VE MÜLTECİ SORUNU

TERÖRİZM VE MÜLTECİ SORUNU

Terörün en büyük amacı toplumda korku salmaktır. Algı yönetiminin ayrıştırdığı insan, maddi çıkarlar uğruna dünyayı kaosa sürüklemektedir. Bu noktada manevi değerlerin yeniden inşası gündeme acilen alınmalıdır. İnsanların bencilliği ile mücadele etmek gerekir. Gelecek için özgürlük şarttır ve dayanışma olmadan özgürlük olmaz. Dayanışma, kardeşlik anıdır.

Terör özgürlük ve demokrasimizi tehdit etmektedir. Bununla mücadele etmek ve uluslararası işbirliğini sıkı bir şekilde gerçekleştirmeliyiz. Terörün bir başka yanı da çözümün sadece askeri veya kolluk kuvvetleriyle olmayacağıdır. Zira ne kadar önlem alırsanız alın, terör bir şekilde dehşet verici yüzünü sivil halk üzerinde etkin bir şekilde göstermekte ve masum insanlar terör kurbanı olmaktadır. Terörün çözümü devletlerin tam ve eksiksiz işbirliği ile mümkündür. Terörün para kaynakları mutlaka kurutulmalıdır. Ayrıca terörü destekleyen devletlere yaptırım uygulanmalı ve illegal silah satışları kontrol altına alınmalıdır.

Benim terörüm, senin terörün diye bir şey olmamalıdır. Paris’te, Brüksel’deki terör neyse, Ankara, İstanbul ve Lahor’daki terör de odur.

Yoksulluğun ve savaşın yanında günümüzde terörizm göçe neden olan en büyük etmenler arasındadır. İnsanlar daha iyi bir gelecek için ülkelerinden kaçarken, şimdilerde kaos ortamında yeşeren terörün, etnik ve mezhepsel ayrışmabağlamında büyük yıkımlara yol açtığı da bir gerçektir.

Savaşın ve terörün neden olduğu göç, bugün insanlığın en büyük utancıdır. Şimdi insanlık ailesinin birlik ve beraberlik içinde olması ve dünya barışının yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Afganistan, Irak ve Suriye’den kaçan ve mülteci konumuna düşen insan sayısı 15 milyonu aştı. Evet, hepimiz farklı olsak da bu farklılıklar bizim utancımız değil, zenginliğimiz olmalıdır.

Göç artarak devam edecektir. Zira önümüzdeki yıllarda İklim değişikliğinin yol açacağı felaketler, ardından oluşacak yenisosyal farklılıklar göçü daha da hızlandıracaktır. Dünya elde ettiği geliri paylaşmak zorundadır.

Dünyadaki servetin % 85’i dünya nüfusunun % 15 ine gidiyor. Dünyada, 1 yılda 1 trilyon 700 milyar dolar sırf silahlanmaya harcanıyor. 450 milyon insan açlık sınırının altında yaşıyor. İşte yoksulluk, adaletsiz paylaşım hem göçü hem de terörü tetikliyor. Önümüzdeki 35 yıl içinde dünyadaki su kaynaklarının % 30 u kuruyacaktır. Nüfus artışı da kuraklık ve çölleşmeyi artıracaktır.

Tüm bu olgular, gelecekte yaşadığımız dünyayı daha büyük ve derin sorunlar yumağı haline getirecektir. Uluslararası toplumun ivedilikle çözüm üretmesi zaruridir. Ancak bu çözümü yapay hastalıklarda, yapay aşılarda değil, insan gerçekliğinde aramalıyız.

Hnr. Dr. Musa Karademir

BDU Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkanı

United Kingdom EODP Türkiye Başkanı ve İyi Niyet Büyükelçisi

TÜRFED Federasyonu Kurucu Genel Başkanı

TÜKON Tüketiciler Konfederasyonu Kurucu Genel Başkan Yrd.