Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mars’ın düşük enlemlerinde sıvı su kanıtları bulundu

Mars’ın düşük enlemlerinde sıvı su kanıtları bulundu

Çin’in Zhurong gezgini, Mars’ın düşük enlemlerinde sıvı su kanıtları buldu. Sıvı kalıntılarının bulunduğu alanlar potansiyel olarak yaşanabilir ortamlar olarak olduğu tespit edildi.

Mars'ın düşük enlemlerinde sıvı su kanıtları bulundu

Çin’e ait Zhurong gezgini 15 Mayıs 2021’de Mars’a başarıyla iniş yapmıştı. Çin mitolojisindeki ateş tanrısının adını taşıyan Zhurong, Mars’ta yürüttüğü araştırmalarla çarpıcı sonuçlar elde etti. Hakemli bilimsel dergi Science Advances’ta yayımlanan araştırma, yaklaşık 400 bin yıl öncesine kadar Mars’ta kar yağdığını veya don olduğunu ortaya koydu.

TUZLU SIVI SU ORTAYA ÇIKTI
Bulgulara göre, 1,4 milyon ila 400 bin yıl önce kum tepelerindeki tuzlar, düşük sıcaklıklarda karın erimesine neden oldu. Bunun sonucunda da gezegen yüzeyinde tuzlu sıvı su ortaya çıktı. Geçen yıl yine Zhurong’dan elde edilen bulgular, gezegende 700 milyon yıl kadar yakın bir tarihte sıvı suyun mevcut olabileceğine dair düşünceler doğurmuştu. Yeni kanıtlar bu tarihi çok daha öne çekmiş oldu. Zira bulgular, ilk insanların Avrupa’da dolaşmaya başladığı sırada Mars’ta sıvı halde su olduğu anlamına geliyor.

MİNERAL BİRİKİNTİLERİ ANALİZ EDİLDİ
Çin Bilimler Akademisi’nden Prof. Xiaoguang Qin ve meslektaşları, kumullardaki belirli mineral birikintilerini analiz etti. Çalışmada sülfatlar, silika, demir oksit ve klorürler gibi maddeler ortaya çıkarıldı. Araştırma ekibi bu minerallerle kumullardaki çatlak ve kabukların oluşumu için en olası modelin kar erimesi olduğu sonucuna vardı. Buna göre sıcaklıklar düştüğünde tuz, karın erimesini sağlıyordu. Ardından ortaya çıkan tuzlu su buharlaşıyor ve tuzlar çöküyordu.

KABUK OLUŞTURULDU
Bu süreç, Zhurong’in örnek topladığı parçacıkların bir araya gelip bir kabuk oluşturmasını sağladı. Daha sonra, sürekli kuruma veya donma işlemi, kabuk içinde çatlaklar oluşturdu. Adını Çin mitolojisindeki ateş ve savaş tanrısından alan Zhurong, 15 Mayıs 2021’de Mars’ın Utopia Planitia ovasına inmişti. Üç aylık görev süresi biçilen uzay aracı, gezegenin yüzey toprağını ve atmosferini inceledi. Son dönemde kış uykusuna yatan araç, Güneş panellerini kaplayan toz nedeniyle hareket edemez halde.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİĞER GALERİLER

FOTO GALERİ ANA SAYFA'YA GİT