Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kanada, Çinli diplomatı tehdit tezleri nedeniyle istenmeyen kişi ilan etti

Kanada, Çin’in Toronto Başkonsolosluğunda

Kanada, Çin’in Toronto Başkonsolosluğunda vazifeli bir diplomatın bir milletvekilini tehdit ettiği savları nedeniyle persona non grata ilan etti. Dışişleri Bakanı Melanie Joly, ülkenin iç işlerine müdahaleye müsaade vermeyeceklerini ve diplomatların bu cins davranışları halinde geri gönderileceklerini belirtti. Çin Büyükelçiliği ise kararı memleketler arası hukuku ihlal etmekle suçladı ve karşı önlemler alacaklarını açıkladı.

Kanada, Çinli diplomatı tehdit tezleri nedeniyle istenmeyen kişi ilan etti

Kanada, Çin’in Toronto Başkonsolosluğunda misyonlu bir diplomatı, bir milletvekilini tehdide yönelik teşebbüste bulunduğu gerekçesiyle “persona non grata” (istenmeyen kişi) ilan ettiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Melanie Joly, yaptığı açıklamada, ülkenin iç işlerine hiçbir müdahalenin kabul edilemeyeceğini, Kanada’da misyonlu diplomatların bu çeşitten davranışlara başvurmaları halinde geri gönderilecekleri konusunda uyarıldıklarını belirtti.

Toronto’da misyonlu Çinli diplomat Cao Vey’in “istenmeyen kişi” ilan edildiğini aktaran Bakan Joly, “Bu karar ilgili tüm faktörler gözetilerek alındı. Demokrasimizi müdafaa konusundaki kararlığımızı sürdüreceğiz.” dedi.

“Globe and Mail” gazetesi, geçen hafta yayımladığı haberde, Kanada istihbarat kuruluşu CSIS’in, Çin hükümetinin, 2021’de, Muhafazakar Parti milletvekili Michael Chong’u baskı altına almak için Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde yaşayan akrabalarını tehdit etmenin yollarını aradığı bilgisini edindiğini ileri sürmüştü.

Haberde, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygur azınlığına yönelik hak ihlallerine ait tenkitlerini getiren milletvekilini bu yolla susturmaya çalıştığı tez edilmişti.

Tehdit tezleri, Kanada parlamentosunun 2021’de Sincan’da Uygurlara yönelik muameleyi “soykırım” olarak tanımlayan kararı kabul ettiği tarihlere denk geliyor. Chong, karar tasarını parlamentoya sunan vekiller ortasında yer almıştı.

Chong, yaptığı açıklamada, hükümetin kararında geç kaldığını belirterek, “Bu, yıllar evvel yapılmış olmalıydı. Umarım bu, sadece Çin Halk Cumhuriyeti’ne değil, Kanada’da temsilciliği bulunan tüm otoriter devletlere, diplomatik faaliyetin hududunu aşarak iç işlerine müdahaleye yönelik tehditlerde bulunmanın Kanada topraklarında kabul edilemeyeceği bildirisini açık biçimde vermiştir.” tabirlerini kullandı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, pazar günü Kral Charles’ın taç giyme merasimine katılmak için gittiği İngiltere’de yaptığı açıklamada, “Bu çok önemli ve kıymetli bir sorun. Bu karar düşünülmeden alınmamalı. Dışişleri Bakanı buna dikkatle eğiliyor.” halinde konuşmuştu.

Dışişleri Bakanı Joly, diplomatın hudut dışı edilmesine yönelik davetlerin akabinde, hudut dışı etme kararının akabinde Pekin’in Çin’deki Kanada vatandaşlarının güvenliğini ve ekonomik münasebetleri tehdit edebilecek adımlara karışı dikkatli olunması gerektiğini vurgulamıştı.

Çin Büyükelçiliğinden tepki

Çin’in Ottowa Büyükelçiliği ise yaptığı açıklamada, Kanada hükümetinin kararının memleketler arası hukuku ihlal ettiğini ve Çin-Kanada münasebetlerine ziyan verdiğinin savundu.

İç işlerine müdahaleye yönelik tezlerin, ideolojik ön yargılarla Çin’i karalamayı amaçlayan bir siyasi manipülasyon olduğunun ileri sürüldüğü açıklamada, “Kararı kınıyor ve Kanada tarafını protesto ediyoruz. Çin tarafı, kararlı karşı önlemler alacak ve Kanada tarafı sonuçlarına katlanacaktır.” sözlerine yer verildi.

Daha evvel de Çin’in Kanada’da 2019 ve 2021’de federal parlamento seçimlerine tesir etmek üzere teşebbüslerde bulunduğu, seçimlere katılan birtakım adayları örtülü bir ağ ile finanse ettiğini ileri sürülmüştü.