Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kahramanmaraş ve 10 şehirde 650 bin konut yapılacak!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede yapıların yeniden inşası, hazırlanan master planlar çerçevesinde gerçekleştiriliyor. 

Konut inşaatlarını başlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 14 milyon insanın etkilendiği tahmin edilen felaketin ardından şehir ve köylerdeki yapıların plan, ihale ve yapım süreçlerini yönetiyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Emlak Konut ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde; 506 bin 739 konut ve 143 bin 271 köy evi ile toplamda 650 bin 10 deprem konutu yapılacak. İlk etapta bir yıl içerisinde 319 bin deprem konutunun teslim edilmesi planlanıyor. 11 ilde bugüne kadar 132 bin konut ve köy evinin temelleri atıldı. Toplamda 125 bin konut ve köy evinin ise ihale süreci tamamlandı.

MİKRO BÖLGELEME YAPILDI

Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Gaziantep’in Nurdağı ilçesine bağlı Belpınar köyünde, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Belpınar ve Mesthüyük köyleri ile Kahramanmaraş Türkoğlu Özbek köyünde yapımı tamamlanan ilk köy evlerinin anahtar teslim gerçekleştirilmişti. Konutlar tamamlandıkça etaplar halinde anahtar teslimleri yapılacak.

Bakanlık tarafından, depremin ağır hasar verdiği bölgelerde 11 ilde 11 ayrı master plan çalışmaları yürütülüyor. Yapılan master plan çalışmaları çerçevesinde Türkiye’nin en ileri gelen mimarlarıyla birlikte ortak bir çalışma yürütülüyor. Akademisyenler, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları, yerel yöneticiler, mimar, mühendislerin görüşleri alınarak yeni yerleşim yerlerine uygun alanlar belirlendi. Bu kapsmada yeni yapılacak afet konutları için yer tespiti yapılırken, deprem sebebiyle oluşan kırıklar dâhil olmak üzere zemin ayrıntılarıyla birlikte mikro bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporları hazırlandı.