Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünyanın en büyük yolcu gemisi yola çıkacak

Dünyanın en büyük yolcu gemisi bugün ilk seferine çıkacak. Çevreci gruplar sıvılaştırılmış doğal gazla çalışan geminin ve onu takip edecek diğer dev yolcu gemilerinin çevreye zararlı metan sızdırmasından endişe ediyor. Royal Caribbean International’a ait Icon of the Seas gemisi 20 güvertede 8 bin yolcu kapasitesiyle Miami’den yola çıkıyor.

Dünyanın en büyük yolcu gemisi yola çıkıyor

Dünyanın en büyük yolcu gemisi bugün 20 güvertede 8 bin yolcu kapasitesiyle Miami’den yola çıkarken çevreciler endişelerini dile getiriyor.

Reuters’ta yer alan habere göre Royal Caribbean International’a ait Icon of the Seas adlı gemi, geleneksel deniz yakıtından daha temiz yanan ancak metan emisyonları açısından daha büyük risk oluşturan sıvılaştırılmış doğal gazla (LNG) çalışacak şekilde inşa edildi.

Çevreci gruplar, geminin motorlarından metan sızıntısının, kısa vadeli zararlı etkileri nedeniyle iklim için kabul edilemez bir risk olduğunu söylüyor. Çevre politikası düşünce kuruluşu olan Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’nin (ICCT) Denizcilik Programı Direktörü Bryan Comer, “Bu, yanlış yönde atılmış bir adım” dedi.

gemi33.jpg

Comer açıklamasında, “LNG’yi deniz yakıtı olarak kullanmanın, deniz gaz yağından yüzde 120 daha fazla yaşam döngüsü sera gazı emisyonuna yol açtığını tahmin ediyoruz” ifadesini kullandı.

Isınma etkileri açısından metan, 20 yıl içinde karbondioksitten 80 kat daha kötü, bu da bu emisyonların azaltılmasını küresel sıcaklık artışının kontrol altına alınmasında kilit rol oynuyor.

KARBON EMİSYONLARI KONUSUNDA YÜZDE 24 DAHA VERİMLİ

Icon of the Seas gibi yolcu gemileri, sektör uzmanlarına göre “metan kayması” olarak bilinen yanma süreci sırasında atmosfere metan sızdıran düşük basınçlı, çift yakıtlı motorlar kullanıyor. Dökme yük gemilerinde veya konteyner gemilerinde kullanılan, daha az metan yayan ancak bir yolcu gemisine sığmayacak kadar uzun olan iki motor daha var.

Royal Caribbean, yeni gemisinin, karbon emisyonları söz konusu olduğunda, küresel denizcilik düzenleyicisi Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) gerektirdiğinden yüzde 24 daha verimli olduğunu söylüyor.

Endüstriyi savunan bir kuruluş olan Sea-LNG’nin Operasyon Sorumlusu Steve Esau, LNG’nin, küresel nakliye filosunun çoğuna güç sağlayan çok düşük kükürtlü akaryakıttan (VLSFO) daha az sera gazı yaydığını söyledi. Yolcu gemisinin motorlarını geliştiren Wärtsilä’nın Ar-Ge ve Mühendislik Direktörü Juha Kytölä, yolcu motorlarının doğal gazı bir silindir içinde güce dönüştürdüğünü ve burada “doğal gazın tamamının enerjiye dönüştürülmesini sağlamak önemli” dedi.

gemi22.jpg

Dönüştürülmeyen şeyin yanma işlemi sırasında atmosfere kaçabileceğini söyleyen Wärtsilä’nın doğal gazlı motor teknolojisinin 20 ila 30 yıl öncesine göre yüzde 90 daha az metan yaydığını ekledi.

Cruise Line International Association’a göre, Ocak 2024 ile Aralık 2028 arasında sipariş edilen 54 geminin yüzde 63’ünün LNG ile çalıştırılması bekleniyor. Şu anda yelken açan 300 yolcu gemisinin yaklaşık yüzde 6’sı LNG ile yakıt kullanıyor.

Daha yeni yolcu gemileri, geleneksel deniz gazı yağı, LNG veya ABD yakıt tüketiminin yalnızca bir kısmını oluşturan biyo-LNG gibi alternatiflerle çalışacak şekilde tasarlanıyor. Şirketin çevresel, sosyal ve yönetişimden sorumlu başkan yardımcısı Nick Rose, Royal Caribbean’ın pazar geliştikçe farklı yakıtlar kullanacağını söyledi. “LNG gerçek stratejimizin bir parçası” dedi.

DİĞER GALERİLER

FOTO GALERİ ANA SAYFA'YA GİT